HTML

RND szemével a világ

A világ egy fogorvos szemével.

Friss topikok

Címkék

Ádám Veronika (1) AIDS (1) AIDS Világnap (1) Alfred Nobel (1) Angyal Miklós (1) Anima Musicae (1) apa-lét (1) apaság (1) aranyfog (1) Bach (4) Balázs János (5) baleset (1) Bartók (1) Batthyány Lajos Gimnázium (1) Beethoven (1) Bereményi Géza (1) betétdíj (1) Blaha Lujza tér (1) bor (1) bornyitó (1) Brasnyó Antal (1) Bruno Monsaingeon (1) busz (2) buszsofőr (2) Chopin (4) Confabula (7) COVID-19 (1) csak egy szippantás (1) Cserfő Jazzland (1) csillagászat (1) Cziffra (3) Dés László (1) Devecser (1) Diane Odell (1) Dr. Jakab Ferenc (1) DVI (1) dvihungary (1) dvitraining (1) ellenőr (1) emlékkoncert (1) endodoncia (1) filmklub (1) fogászat (2) fogorvos (6) Gerner András (1) Glenn Gould (4) Godowsky (2) Goldberg-variációk (3) grumpy cat (1) Gyurcsány Ferenc (1) Hableány (1) Hableány-katasztrófa (1) Hajnali Kosarasok (1) halloween (1) halottak napja (1) hangverseny (1) Helsinki (1) HIV (1) Horowitz (1) igazságügyi fogorvostan (1) improvizáció (1) International Jazz Day (1) ittas (1) Jan Boubli (1) járványos gyermekbénulás (4) Jelszó (1) Johann Sebastian Bach (1) Jude Law (1) Justin Bieber (1) kacat (1) Karácsony (2) katasztrófa (1) Kocsis Zoltán (1) köhögés (1) Koltai Róbert (1) könyv (1) koronavírus (4) Krasznai Tünde (2) Lajkó Félix (2) Last Message (1) Leeuwenhoek (1) Letenye Média (1) Liszt (2) mandala (1) Martin (1) mikroszkóp (1) Müpa (2) Nagykanizsa (3) Nagy utazás (1) Nemzetközi Jazznap (1) Neumann Béla (1) Neumann Pince (1) ne légy áldozat (1) Nobel-díj (1) október 23. (1) orvosi kémia (1) őszödi beszéd (1) Pálffy (1) panasz (2) Parlament (2) Philadelphia (1) Pierre (1) Planmeca (1) póker (1) polio (4) Presser Gábor (1) PTE ÁOK (1) Rachmanyinov (2) Radánovics-Nagy (20) Ránki Dezső (1) reszkessetek betörők (1) RNDentist (12) Rost Andrea (1) Sabin (4) Salk (4) Sanitaria Kft. (1) Schiff András (1) Sose halunk meg (1) Sri Lanka (1) Stropko (1) Sviatoslav Richter (3) szájápolás (1) szájterpesz (1) Szebenyi Mária (1) szinesztézia (1) Szkrjabin (1) szólásszabadság (1) Telekom reklám (1) tetoválás (1) Tiborcz Iván (1) tízparancsolat (1) Tom Hanks (1) toxikológia (1) Transzcenens etűdök (1) tudománytörténet (4) vakcina (3) Varnus Xavér (1) Villánykövesd (1) Vladimir de Pachmann (1) vörösiszap (1) Vukán György (4) Weiner László (1) X-Faktor (2) Zacher Gábor (1) Zala Volán (2) Zeneakadémia (4) Zimány Linda (1) ZongOpera (1) Zongoramesék (11) Címkefelhő

IN MEMORIAM: VUKÁN GYÖRGY

2013.11.23. 16:43 RNDentist

 

Vukán RIP.jpg

Sokadszorra fogtam neki ennek az írásnak. Augusztus 12-e éjjelén – miután a baljóslatú 27. életévemet betöltöttem – sétálni mentünk a Zürichsee partjára. Visszaérve valósággal sokkolt a hír az Indexen: Elhunyt Vukán György

 

Annyi-annyi furcsa dolgot produkál az Élet; a sorok között tallózva azonban folyton egyfajta sorsszerűségre eszmél az ember a sajátjában, hogy egészen zavarba ejtő, miként is kapcsolódnak látszólag véletlenszerűen egymáshoz a láncszemek, arcok és események – miközben az egész forgatag feltartóztathatatlanul oson egy végletekig predesztinált vágány mentén, aminek a végén a párhuzamosok tényleg összeérnek – valahogy így tudnám jellemezni Vukán Gyurival való megismerkedésemet és találkozásomat.

 

Gyuri!

Óriási erőt adtál és meggyőződést: a hitet abban, hogy meg lehet csinálni; hogy másképp’ is lehet – mi több, érdemes! – csinálni. Nem emlékszem egészen pontosan, mikor kerültem kapcsolatba Veled. A még a középsulis éveim alatti – viszonylag nagy érdeklődésnek örvendő – péntek esti Kanizsa Jazzklub vendégeként már tizenéves koromban hallottalak játszani, az igazi áttörés azonban egészen biztosan a pécsi egyetemi éveim alatt, fogorvostan-hallgatóként ért. Olyasfajta ikonként és etalonként követendő példaként lebegtél előttem – addig egyébként kvázi „ismeretlenül” –, mint egy mentor; s akinek a gondolatai és a szavai annyira ültek, hogy tudtam: nekem ezzel az emberrel kell személyesen találkoznom. Több koncerted után egy pécsi fellépés alkalmával odaléptem Hozzád, s hamar beszélgetésbe elegyedtünk. Ha valaki érezte már ezt, tudja, miről beszélek: annyira őszintén szóltál, annyira tisztán! Nem az egyetemi professzorok lettek a mentoraim, nekem Te lettél a tanárom.

Azt is tudtam, hogy másoknak is meg kell ismerniük, mert ha csak tized annyit merítenek az áradó energiádból és a soha meg nem alkuvásodból, mint én, akkor mások is meggyőződhetnek arról: lehet így is. Volt egy álmom. Szerettem volna egy olyan közösségépítő eseményt a pécsi fogorvos szakon belül, ahol összejöhetnek a hallgatók, oktatók is, s a lelkileg egyre durvább mértékben elsivárosodó és felőrlődő hétköznapokba csempésszünk egy kis jó kedvet és persze egy kis szakmát is, ismerjük meg egymást – és egyáltalában véve: örüljünk, hogy együtt vagyunk. Így született meg a Pécsi Fogorvos Szaknapok ötlete. (Nincs persze ebben semmi innovatív ötlet – azt már ki-ki döntse el magában, hogy az 1973 óta működő Pécsi Fogorvosi Klinikán miért nem a negyvenedik ilyet ültük már, hogyan lehettem ötletgazdája egy ilyen eseménynek 2012-ben…?) Mindenesetre egyértelműnek tűnt, hogy a Vukán Gyurit el kell hívni. Sután, egy levélben próbáltam vázolni Neked, mit is jelent számomra a puszta létezésed – a tudat, hogy valahol él, lélegzik egy ember, aki ennyire hiteles tud lenni a szememben. Elfogadtad a meghívást.

(Tudni kell, hogy a Klinikán hihetetlen kapukat döngettünk [és törtünk át] azáltal, hogy teljes mértékben „alulról” szerveződve, hallgatói kezdeményezésre néhány társammal együtt [a klinikai vezetés beleegyezése vagy egyáltalán megkérdezése nélkül] belekezdtünk a 2,5 napos program szervezésébe. Értelemszerűen illusztris szerep jutott Vukán Gyurinak – akit egyébként a fiatal [fog]orvos generáció tagjai zavarba ejtően kevesen ismernek.)

Sosem felejtem el: szombat este érkeztetek, Kiss „Hagyma” Zoli hozott, aki már rám telefonált, hogy bejöttetek már hátul a POTE kapuján, merre vagyunk? A program kicsit csúszott (vagy előbb érkeztetek), én pedig még lefelé rohantam néhány társammal a szomszédos Kürt utcán sportcsukában, kiizzadt pólóban és sortban, a délutánra szervezett közös sportnapi kosarazásából…  Na, gondoltam, szép kis bemutatkozás: megváratjuk őket a kapuban, meg akkor még rá is lehet könyökölni a szagunkra, az egész napos labdázás után. És akkor még fogalmam sem volt róla, megfelelő lesz-e a hangszer, fény, anyámkínja… Izgultam. Te pedig – aki ekkor már a keringőn csendben tanuló medikusoktól tömött aula közepén álltál – megláttál, és nagy hangon köszöntöttél: „Itt van a Radddánovics!!!” Piros melegítőfelső volt rajtam, ami miatt aztán rögtön ugratni kezdtél – és én tudtam, hogy minden rendben lesz. Mókáztál még egy kicsit – hogy a szorgos molyokként könyveket rágcsáló kisdiákok már le-lepillantsanak, ki ez a nagyhangú –, aztán a hosszas unszolásom után odaültél a hangszerhez megnézni, az is rendben lesz-e. Emlékeim szerint ekkor tette le a galérián kuksoló társaság maradék része is a könyvet a kezéből… Leírhatatlan volt. Nem tudom, mennyi időbe telhetett ez a kis rögtönzött minikoncert, de Az a döbbent csönd követte, amiről olyan sokszor beszéltél. Majd felálltál, mosolyogva felém fordultál, és azt mondtad: „Ez is rendben lesz.”

Természetesen szerettem volna, ha plénumi előadást tartasz nekünk a DentMetAct eljárásról. A klinikai vezetés oldaláról azonban olyasfajta – jobb szót nem találván – féregszerű magatartásba ütköztem (ezúttal is!), amelyet egy, eleddig a fogászatban több mint 40 évet eltöltő (tehát cca. a Te korabeli) oktató tanúsított (a regnáló klinikaigazgatóval egyébként teljes egyetértésben), s amely virágnyelven körülbelül annyit tett: ne hívd ide ezt az embert, mert Te fogod megbánni. Nem virágnyelven valahogy így hangzott: „Jobb lenne, ha ez az ember csak zongorászna. Nincs szükségünk efféle áltudományokra, kuruzslásra. Nem tudunk felelősséget vállalni arra, milyen hülyeséggel tömi tele majd a hallgatók fejét…”

Nem mellesleg egy orvosi világszabadalomról beszélünk. A hozzáálláson is csak a hihetetlen (tényleg!) nyitottságuk, tájékozottságuk és műveltségük világlik át… Mennyire nevetséges, amint ezek a körömpiszok alól kivakarózott rátarti mamlaszok maguk alá eresztenek félelmükben attól, hogy a középszerűségük esetleg szélesebb körökben is nyilvánvalóvá válik. Ilyen fokú poshadt idiotizmus és rosszindulat ellen mentünk, zászlónkra tűzve A Vukán Gyurit.

Persze úgy szerveztük, hogy a Dékáni Tanácsteremben, ahol vendégül láttunk, már jó néhány hallgató várt, és amolyan „tiltott szeánsz” keretén belül beszéltél az egész DMA eljárásról, az ötletről, megmutattad nekünk a műszert – és hát, beszéltél hosszasan: zenéről, orvoslásról, a kettő összefonódásáról és a mindkettőhöz elengedhetetlen emberségről és empátiáról. Aki ott lehetett, sosem felejti, és ezt hihetetlenül jó érzés tudni.

Annyira elbeszélgettük az időt, hogy már szóltak, kéne menni játszani. El is maradt a „hivatalos” felkonferálás, szinte azonnal zongorához ültél, előtte azonban még Magadhoz húztál, és a fülembe súgtál valamit: „Ne mondd senkinek, de csütörtökön megkapom a Kossuth-díjat.”. A hangosítók feleslegesen maradtak, nem kértél belőlük. Nekünk játszottál.

Úgy éreztem, a koncertet követően kell valamit mondanom, de nem készültem ilyesmivel, így – nem hangszeren és nem úgy, ahogy Te tudtál – improvizáltam. Mikor másodszor visszatapsoltak, felléptem a színpadra, megöleltelek, megfogtam a kezed, és elmeséltem egy történetet, ami nagyjából így szólt:

Valamikor a ’60-as években, amikor a sebészi megoldások fejlődésének megkoronázásaként szervátültetéssel mint orvosi megoldással a terápiás paletta esetleges elemeként kezdtek számolni, a figyelem (a vese és máj után) csakhamar a szívtranszplantációra szegeződött, amelyet egyfajta leírhatatlan misztifikáció is körül lengett. Számos állatkísérlet és sebészi bravúrsorozatok előlegezték meg azt, hogy a humán szívátültetés esetleges polgárjogot nyerhessen az orvoslásban, az élen pedig egy bizonyos Norman Edward Shumway járt a témában, az Egyesült Államokbeli Stanford Egyetemen. Gyakorlatilag már csak arra várt, hogy a hivatalos engedélyeket megkapva elvégezhesse az első ilyen beavatkozást a világon, Colorado állam törvényei erre akkor ugyanis nem adtak lehetőséget. Mindeközben egy ifjú titán sebész, Christiaan Neethling Barnard – aki egyébként Shumway több előadásán is ott volt, ill. szakmai kapcsolatot is tartott vele – megelőzte őt, s 1967. december 3-án, a fokvárosi Groote Schuur kórházban elvégezte a világ első sikeres emberi szívátültetését, egy csapásra a földkerekség leghíresebb orvosává válva. Denise Ann Darvall, a donor, 24 évesen vesztette életét Cape Town egyik utcáján, egy autóbalesetben – a szíve azonban még élt… Louis Washkansky, 54 éves, végstádiumú szívbeteg kapta meg. (Aki egyébként mindösszesen 18 napig élt utána.) De nem ez a lényeg. Még ennél is érdekesebb, amit Shumway mondott a dolog kapcsán – miután megkérdezték, nem neheztel-e Barnardra: „Nem az a lényeg, ki csinál meg valamit először. Tényleg nem ez a fontos. A lényeg a fejlődésen van.” – én ezzel zártam az első Pécsi Fogorvos Szaknapokat, Vukán Györggyel az oldalamon. Azóta a másodikat is megrendeztük.

Jövő márciusban a harmadikon sajnos már nem lehetsz ott – pedig ez lett volna a terv –: én végeztem az egyetemmel, Te pedig itt hagytál minket. Halálod végérvényesen két részre osztotta a zenei életet éppúgy, mint a sajátomét: Előtte és Utána.

Elmesélted nekem egyszer, mikor a vénséges Szent-Györgyi Albertnél jártál. Az öreg rámutatott a komód fiókjára, mondván, menj oda, találsz benne valamit, az Élet kulcsát. Izgatottan húztad ki, egy lap volt benne. Mire jöhetett rá a zseniális Szent-Györgyi? Megtalálta az örök élet titkát? Az összehajtogatott papíron ezt állt: „Én szeretlek Téged.” – Mi is Téged, Gyuri; azt hiszem, Te megtaláltad.

 

Most sem kívánhatok mást, mint amit mindig is, vagyis: a legjobbakat!

Isten Veled!

 

Szólj hozzá!

Címkék: fogorvos Vukán György Radánovics-Nagy

A bejegyzés trackback címe:

https://rndentist.blog.hu/api/trackback/id/tr1005652625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása