HTML

RND szemével a világ

A világ egy fogorvos szemével.

Friss topikok

Címkék

Ádám Veronika (1) AIDS (1) AIDS Világnap (1) Alfred Nobel (1) Angyal Miklós (1) Anima Musicae (1) apa-lét (1) apaság (1) aranyfog (1) Bach (4) Balázs János (5) baleset (1) Bartók (1) Batthyány Lajos Gimnázium (1) Beethoven (1) Bereményi Géza (1) betétdíj (1) Blaha Lujza tér (1) bor (1) bornyitó (1) Brasnyó Antal (1) Bruno Monsaingeon (1) busz (2) buszsofőr (2) Chopin (4) Confabula (7) COVID-19 (1) csak egy szippantás (1) Cserfő Jazzland (1) csillagászat (1) Cziffra (3) Dés László (1) Devecser (1) Diane Odell (1) Dr. Jakab Ferenc (1) DVI (1) dvihungary (1) dvitraining (1) ellenőr (1) emlékkoncert (1) endodoncia (1) filmklub (1) fogászat (2) fogorvos (6) Gerner András (1) Glenn Gould (4) Godowsky (2) Goldberg-variációk (3) grumpy cat (1) Gyurcsány Ferenc (1) Hableány (1) Hableány-katasztrófa (1) Hajnali Kosarasok (1) halloween (1) halottak napja (1) hangverseny (1) Helsinki (1) HIV (1) Horowitz (1) igazságügyi fogorvostan (1) improvizáció (1) International Jazz Day (1) ittas (1) Jan Boubli (1) járványos gyermekbénulás (4) Jelszó (1) Johann Sebastian Bach (1) Jude Law (1) Justin Bieber (1) kacat (1) Karácsony (2) katasztrófa (1) Kocsis Zoltán (1) köhögés (1) Koltai Róbert (1) könyv (1) koronavírus (4) Krasznai Tünde (2) Lajkó Félix (2) Last Message (1) Leeuwenhoek (1) Letenye Média (1) Liszt (2) mandala (1) Martin (1) mikroszkóp (1) Müpa (2) Nagykanizsa (3) Nagy utazás (1) Nemzetközi Jazznap (1) Neumann Béla (1) Neumann Pince (1) ne légy áldozat (1) Nobel-díj (1) október 23. (1) orvosi kémia (1) őszödi beszéd (1) Pálffy (1) panasz (2) Parlament (2) Philadelphia (1) Pierre (1) Planmeca (1) póker (1) polio (4) Presser Gábor (1) PTE ÁOK (1) Rachmanyinov (2) Radánovics-Nagy (20) Ránki Dezső (1) reszkessetek betörők (1) RNDentist (12) Rost Andrea (1) Sabin (4) Salk (4) Sanitaria Kft. (1) Schiff András (1) Sose halunk meg (1) Sri Lanka (1) Stropko (1) Sviatoslav Richter (3) szájápolás (1) szájterpesz (1) Szebenyi Mária (1) szinesztézia (1) Szkrjabin (1) szólásszabadság (1) Telekom reklám (1) tetoválás (1) Tiborcz Iván (1) tízparancsolat (1) Tom Hanks (1) toxikológia (1) Transzcenens etűdök (1) tudománytörténet (4) vakcina (3) Varnus Xavér (1) Villánykövesd (1) Vladimir de Pachmann (1) vörösiszap (1) Vukán György (4) Weiner László (1) X-Faktor (2) Zacher Gábor (1) Zala Volán (2) Zeneakadémia (4) Zimány Linda (1) ZongOpera (1) Zongoramesék (11) Címkefelhő

EMBERSÉGÜNK MARGÓJÁRA – avagy jó tett helyébe

2013.11.30. 11:11 RNDentist

van Gogh.jpg

Ernest Hemingway írta egyszer, hogy »Szép hely a világ, érdemes harcolni érte«. A második részével egyetértek.

(William Sommerset, Se7en)

 

Rendre megrökönyödünk a szűkebb-tágabb környezetünkben – így kis hazánkban – zajló borzalmas történések, tragikus események hallatán, melyekről jórészt a sajtó közvetítése által tájékozódunk: az autórádióból a hazafelé vezető út szokásos dugójában vagy az esti TV-híradóból. Egész országunkat bejárta az egy hete a Blaha Lujza térnél történt baleset szörnyűsége, amely kapcsán az Origó megszólaltatta azt a férfit is, aki – állítása szerint – egyedüliként sietett a több emelet magasból a buszsávba zuhant áldozat segítségére.

Nincsenek illúzióim, hogy ez az eset bármivel is nagyobb hangsúlyt kapna a „szokásosnál”. Sokan azt állítják, megszaporodtak az ilyen komor hírek, mások pedig csak legyintenek, mondván, a minket körülvevő világ semmivel sem lett rosszabb vagy aljasabb, mint annak előtte, csupán a távközlés és az információáramlás öltött olyan méreteket és gyorsult fel oly’ mértékben, hogy látszólag több nyomorúságáról, tragédiáról szerzünk tudomást. Lehet… Az sem kizárt, hogy ezáltal egy hangyafallosznyit kevésbé is leszünk szenzitívek efféle témákra, ugyanis a folyamatos stimulus mind feljebb tornássza az ingerküszöbünket  – más szóval elveszítjük a szociális érzékenységünket és empátiakészségünket. Az emberek pedig egymásra mutogatnak, s bőszen törik a másik feje felett a pálcát: ezt kellett volna tenni meg azt, így kellett volna cselekedni meg úgy. Ebben a történetben (is) túl sok a „volna” meg a „ha”. Némileg árnyalódik azonban a szituáció, ha az ember nem a híradásokból értesül, hanem a szeme előtt történnek olyasfajta dolgok, amelyek cselekvésre sarkallnának egy jóérzésű embert.

Egy személyes élményem jut eszembe, amely a szó szoros értelmében ugyan nem véres – mégis a véres valóságot mutatja. Szerintem az sokat elárul egy országról, hogy polgárai miképpen közlekednek – kiemelten gondolok itt a tömegközlekedésre. Egy rendkívül leterhelő napot követően hullafáradtan szálltam fel a pécsi ÁRKÁD melletti megállójában a Kertvárosba tartó 3-as buszra, amelyen – sok mindenki más mellett – egy magába roskadt, szakadtas, szerencsétlenforma 50-es fazon is utazott; mintha ha csak van Gogh Krumplievőiből lépett volna elő. A sofőr mögött pedig egy 160 centis köpcös fiatal férfi ült, aki kisvártatva, alighogy zárult az ajtó, felpattant, s odaugrott ehhez a nyomorulthoz, s elkezdte felráncigálni az ülésből: „Na, megvan! Most aztán már tényleg!!!” Hát, hamis bérlettel utazott… Aztán az ellenőr csávó ott tetszelgett és szabályosan hencegett a busz elejében, hogy elkapta az öreget, és hogy Ő most elő fogja állítani a rendőrkapitányságon! Rossz napom volt, ment fel bennem a pumpa… Aztán felhívott valakit mobilon – gondolom a felettesét –, hogy: „Megvan az öreg!!! Az öreg, a hamis bérlettel, mit csináljak vele???

Hozzáteszem, „az öreg” nem tanúsított semmiféle ellenállást, nem szólt egy szót sem. A busz utasai sem, az egész jármű a kaller hangjától visszhangzott. Aztán egyszer csak nagyon csúnyán elpattant az agyam… Felkeltem, teátrális mozdulatokkal elkezdtem megtapsolni, s elindultam felé gratulálni, hogy mekkora fogás!!! Elkapta az évszázad bűnözőjét, és hogy ez már valami, ezt nevezem én teljesítménynek! Büszke lehet magára, a főnökei is biztosan büszkék lesznek rá! – de az egész busz harsogott. A csávó feje előbb elvörösödött, aztán falfehérré sápadt – és egyáltalában a spektrum minden színében tündökölt –, az alak ment össze: egyre-egyre kisebbre, mert persze nem álltam le. Félszegen odakummogta, hogy ő csak a munkáját végzi. Mondtam, hogy persze, nyilván diplomát hamisított, hogy milliókat keressen. (Mint kiderült a fiához jött be a városba ez az ágrólszakadt, és nem tudott volna már este mivel hazamenni – látszólag nem kamuzott.) Makogott még valamit, hogy ez ugyanolyan hamisításnak számít, ami csak olaj volt nálam a tűzre. Megveregettem a vállát, és hatalmas hangon újfent gratuláltam neki, hogy megszabadítja a Volánt az ilyen súlyosan károsító elemektől, és hogy mekkora tettet sikerült végighajtania, ahelyett, hogy végignézne a nyomorulton. A kedves utazóközönség néma csendben ült, egy büdös szót sem szóltak – aztán lassan leállítottam én is magam. Összesen két megállót utaztak, a vasútnál szálltak le. Ahogy tovahaladt a busz, még láttam, hogy az ellenőr csávó eltépi a hamis bérletet, és elengedi „az öreget”.

Még jó néhány megállót utaztam, mire leszálltam, de ilyen csöndben még sosem, ilyen síri csendben soha. Az emberek néztek ki az ablakokon – feltehetőleg rendkívül érdekes dolgokat látni a buszból Kertváros felé – vagy lesütött szemmel meredtek maguk elé, némán. Egyetlen fiatal csaj volt, aki rám nézett, és elismerően bólintott.

Tudni kell, hogy „az öreg” szakadt volt, olyasfajta, akinek a szarkalábak nem a sok nevetéstől gyűrődtek a szeme alá, de nem volt ápolatlan, ótvar, a klasszikus maga alá hugyozott, 20 méteres körzetben elviselhetetlenül büdös, piás hajléktalan. Egy szerencsétlen volt, aki haza akart jutni. Nem foglalta senki elől a helyet. Igénybe vette a szolgáltatást? Igen. Hamisított? Igen. Szankcionálni kell? Nem tudom. Van rá törvényes eljárás, hogy meg lehessen büntetni? Van. Abban már nem vagyok ennyire biztos, hogy valóban Ő-e a rendszer ellensége, a porszem a fogaskerekek közt. Valóban az ilyenek ellen kell hajtóvadászatot indítani…? Az ellenőr a munkáját végezte? Tulajdonképpen igen. Valahogy milliónyi kiskaput találunk, ha a saját felmentvényeinkről van szó, csak éppen a mások hibái felett megy nehezen a szemhunyás. A mérlegelés és a méltányosság lehetősége viszont az ő kezében volt – mégsem gondolom, hogy a történetben a kaller csávó volna a hunyó. Nem biztos, hogy egy rossz és érzéketlen ember, de – legalább – egy pillanatra híján volt az emberségnek és együttérzésnek. Gyarló, mint mindannyiunk. A baj, hogy erre senki sem hívta volna fel a figyelmét. Az embereknek ez az eljárásmód teljesen megfelelt volna. Nekem rossz napom volt, ott is voltam, nem fért bele. Nem vagyok híve a színpadiasságnak, de nem bírtam parancsolni magamnak. Voltam már hasonló szituációban, amihez én is asszisztáltam – azáltal, hogy egy szót sem szóltam. A mai napig bánom.

Kicsit testen kívüli érzésem volt, mint mikor az ember gondol valamire, de nem meri kimondani a szituáció miatt, ekkor azonban a szám egyszer csak beszélni kezdett helyettem, aztán már jöttek a szavak, majd az utána következő csend: nem egy és nem is két megállón keresztül. Talán az esett legjobban, hogy láttam széttépni a hamis bérletet és elengedni a szerencsétlent. Akár gólnélküli döntetlen is lehetne a végeredmény, ennél azonban borúsabban látom a dolgot: valahogy a kecske is megdöglött és a rohadt káposztát sem találom sehol. Akárhogy is, a világ megint egy kicsit rosszabb hely lett…

4 komment

Címkék: busz baleset ellenőr Blaha Lujza tér

A bejegyzés trackback címe:

https://rndentist.blog.hu/api/trackback/id/tr605668504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Operator 2013.12.01. 00:19:38

Kedves RNDentist!

legutóbbi "beszélgetésünk" után megfogadtam magamban, hogy a következő hozzászólásomat kizárólag akkor ejtem meg, amikor az írásod legbelülről fakadó, őszintén pozitív érzéseket indukál majd bennem. Ezt a - mindeddig titkolt - fogadalmamat most mégis megszegem.
Először nem értettem, mi késztetett véleménynyilvánításra azzal a korábbi írásoddal kapcsolatban, amelyben kritikát fogalmaztál meg azokkal szemben, akik kritikát fogalmaznak meg a Halloween ünneplő tökfaragókkal szemben, s amelyben pont azt kritizáltad, hogy ők kritizálnak. (Lássuk be, kritizálni valakit azért, mert kritizálni mer, már önmagában ironikus)). Szóval nem értettem, mi volt ez az érzés, ami kommentezésre késztetett akkor, de azt tudtam, hogy ezen írásod olvasása után nagyon hasonlót éreztem. De miért éreztem megint ezt? Mi köti össze a két írást? Össze akartam kötni a pontokat.

De előbb erről a postról. Mi nem stimmelt itt? Kétszer el kellett olvasnom az írást, hogy megértsem, mi köze a segítségnyújtás elmulasztásának egy életveszélyben lévő ember esetében ahhoz, hogy valaki szájkaratézik egy ellenőrrel? Mert hát igen, a szerencsétlenül járt férfi története közönyről, tétovaságról, nemtörődömségről szól. Legalábbis ezt a részét domborította ki a média. De miről szól a másik történet? Adott ugye egy ember, aki jogosulatlanul vesz igénybe egy szolgáltatást. Megtudjuk azt is, hogy ez nem először történik már vele, mondhatni már-már életvitelszerű eseményről lehet szó. "Az öreg a hamis bérlettel" valamint "Most már végre megvan" nyelvi fordulatok világossá teszik, hogy a szolgáltató megbízásából dolgozó ellenőrök ismerték, tudtak az illetőről. Adott a tény, hogy nem csak hogy bliccelt az "öreg" de hamisított is, vagy legalábbis tudatosan jutott hozzá a hamis bérlethez. Mindezek tudtában a "csak éppen a fiától ment és pont olyan hideg volt és pont a másik kabátban maradt a jegye" részeket nyugodtan ugorhatjuk, szánalmas fürdetésnek tűnnek csupán.
Kerestem a lényeget, a két történetet összekötő logikát. Össze akartam kötni a pontokat. Aztán végül összeállt a kép. Természetesen nincs köze egymáshoz a két sztorinak. A szerencsétlenül járt férfi esete csak egy apropót adott ahhoz, hogy végre megtudhassuk, RNDentist milyen hős cselekedetet hajtott végre. Mert hogy nézne ki, ha csak úgy ide lenne biggyesztve, hogy „Képzeljétek, mekkora király vagyok, be merek szólni egy ellenőrnek” Nem, ezt így nem lehet. Ehelyett inkább fel kell használni egy szerencsétlenül járt ember emlékét az önmarketinghez. De mit is marketingelt itt tudtán és beleegyezésén kívül a szerencsétlen elhunyt szegedi férfi? Azt, hogy valaki a saját privát s minden bizonnyal szubjektív értékítélete szerint helyesnek vélt indokból jól beszólt egy másik embernek, aki nem szubjektív értékítélet, hanem világos, egyértelmű szabályok alapján valóban azt tette, amire a kenyéradói felkérték. Aki eleget tett azok kérésének, akiktől a fizetését, a megélhetését kapja. Mindezt, ha jól értem szabályszerűen. Aztán belekeverednek az utasok is persze. Amíg csak az ablakon kibámuló vagy szemüket lesütő (értsd: balhéból kimaradni kívánó, családjukhoz hazajutni vágyó) utasokról olvasunk, gondolhatnánk, hogy itt azt kifogásolja a szerző, hogy miért nem siettek a bliccelő segítségére. De mikor az ellenpélda, a fiatal lány kerül a képbe, lehull az utolsó lepel is, felkiáltójellé válik az utolsó árva kérdőjel is: Valójában az elismerés hiányzott itt a szerződnek az utasok irányából. Az elismerés a hősies cselekedetért, amit végül csak egyetlen lánytól kapott meg. No de talán most itt a sok olvasótól. Még akkor is, ha ehhez még egy bőrt le kellett húzni arról a szerencsétlen férfiról.
Biztosan vannak szép számmal (sőt minden bizonnyal ők vannak többen) akik Téged hősnek, engem egy kis „hangyafallosznak” látnak ezen írás olvasása után. De hidd el, vagyunk páran azért mi is, akik szerint rossz, ha csak kevesek fizetnek valamiért, amit sokak használnak, akik szerint arról beszélni, hogy mekkora királyok vagyunk nem elegáns, s akik szerint ez utóbbihoz dárdára szúrni és körbe hordozni egy elhunyt ember emlékét egyenesen kegyeletsértő.

RNDentist 2013.12.01. 00:20:37

@Operator: Kedves Operator!

Őszintén örülök, hogy megint írtál! Változatlanul rendkívül értelmes embernek tartalak – messze átlag felettinek – és ilyen személyekkel (számomra legalábbis) öröm az eszmecsere. Az, hogy egyik-másik írás (esetleg egyik sem) nem generál Benned „belülről fakadó, őszintén pozitív érzéseket” sajnálatos dolog, nekem azonban ez nem célom, így nem is keserít el; emiatt tényleg nem fog könnycsepp szökni a jobb szemem sarkába. (A „tökös” írás kapcsán nem kívánok többet szólni, csupán annyit, hogy ott sem a kritika tényével van/volt a problémám, hanem a stílussal.)
Ezen írás kapcsán pedig Te magad fogalmaztad meg azt, amire – ezek szerint Számodra érthetetlenül – én is próbáltam rávilágítani: a közönyre, tétovaságra, nemtörődömségre. Ha végigolvastad az Origó-féle interjút is (miért ne tetted volna?), abban is ilyesmiről volt szó. Az, hogy Te – még másodszori olvasás után is – a „szájkaratét” látod az én posztomban, újfent sajnálatos, de mit lehet tenni…?
Tetszetősnek tűnik az érvelésed, de ha a szívedre teszed a kezed, Te is beláthatod, hogy igen gyenge lábakon áll. Mindenekelőtt – és ezt tartom a legfontosabbnak tisztázni – ennek a sztorinak köze nincs kegyeletsértéshez – hogy őszinte legyek, nem is értem, hogyan tudsz ilyet blődséget leírni… Dorgáljuk egymást, persze, élezzük a másikon a nyelvünket, de ez hülyeség; és egyúttal ki is kérem magamnak. (Nem mintha ez bármit is számítana itt az éter arctalan világában – de még mindig fenntartom, hogy két értelmes ember beszélget egymással.)
Aztán jössz ezzel az „önmarketing” szöveggel. Nem tudom hova tenni a dolgot, én nincs is érkezésem arra, hogy bármiről győzködjelek, de számomra nem ez az önmarketing. Feltehetően mindketten extrovertált személyiségek vagyunk, ha bármilyen formában is a másik ember, a külvilág tudtára hozzuk, miként érzünk, miként látunk eseményeket, miként gondolkozunk dolgokról. Ezt van, aki tagadja, más belátja – de nincs ebben semmi szégyellnivaló. Ennek azonban semmi köze nincs az önmarketinghez. Fogalomzavarban vagy.
Írod, hogy elismerésre vágyom. Te talán nem? Ne áltassuk már itt egymást! Mindenki arra vágyik életében – én azonban nem kimondottan a blog bejegyzéseim miatt, és nem is kimondottan Tőled vagy bármelyik másik Olvasótól és végképp’ nem a dekortikált buszutasoktól…
Visszakanyarodva a posztra: elismerésre éppen az ellenőr vágyott volna, aki fennhangon táncolt fel, s alá, hogy sikerült kézre keríteni ezt a bűnözőt. Hát, tőlem nem kapta meg. Ennyi. De amint ezt írtam is, ez nem az elismerésről szól – számomra legalábbis –, hanem arról, hogy az ember adott esetben felül tud-e kerekedni a saját közönyén vagy tétovaságán, és képes-e vállalni és hangot adni a nemtetszésének. Úgy éreztem – Szerinted tévesen –, hogy nekem akkor szólnom kellett. (Nem alázunk meg valakit azért, mert nincs jegye/bérlete vagy mert csöves.) Pedig én nem „világos és egyértelmű szabályok alapján” cselekedtem – ezen újfent (!) téves logikád mentén azonban könnyedén felmentvényt adhatunk adott esetben tömeggyilkos háborús bűnösöknek is, hiszen elvégre ők is „világos és egyértelmű szabályok alapján azt tették, amire a kenyéradóik felkérték…” Ugyanígy menthetjük fel azokat is, akik „csak” nézték. Radikális a példa, de az egyéni mérlegelés dilemmáját tökéletesen illusztrálja. (Egyébiránt semmivel sem radikálisabb, mint engem kegyeletsértőnek titulálni.)
Természetesen végtelenül sajnálom a tragikusan elhunyt férfit, segíteni rajta nem tudsz már Te sem, én sem. Azt csak remélni merem, hogy kapok lehetőséget és időt a Sorstól, hogy másokon még segíthessek, de nem azért – még egyszer mondom – hogy akár a Te, akár bárki más elismerését élvezhessem. Erre nehéz volna egy hivatás építeni…
Ha mindezek után is Te ebben az „önmarketinget” látod, akkor vagy Te vagy funkcionális analfabéta vagy az én írásom rossz. Előbbit semmi okom feltételezni, utóbbi könnyedén előfordulhat, szerencsére azonban ezen készüléken még csak a kikapcsoló gombot sem kell megnyomni – egyszerűen csak nem kell ideklikkelni, ha annyira bántja az önérzetedet/igazságérzetedet/bármidet, hogy a „mindeddig titkolt fogadalmad” megszegésére kényszerít mások (személyem) látásmódja. Ettől nem tartalak sem „hangyafallosznak”, de hősnek sem – ha nem haragszol meg.

zoli_ 2013.12.01. 10:33:42

Én a közterületfelügyelőnek nevezett söpredéktől látom ezt a mentalitást. Ők az élet császárai, akik mindenkit hülyére büntetnek, de leginkább olyanokat, akik a társadalomra pont semennyire sem veszélyesek. De aljas és szemét módon lehet büntetni. Mert joguk van. De nem ezért tartjuk ezeket a tetveket, hogy baszogassák az állampolgárokat. De ők ezt érzik feladatuknak. Péntek este 3/4 8kor büntetni a belvárosban a tök üres utcában azokat akik oda mernek parkolni mondjuk a nemzeti bank elé, ahol már délután 2-kor elhúznak haza.... igaz a tábla 8-ig van, de nem zavarnak senkit, nem veszik el a parkolóhelyet, viazont lehet tetü módon büntetni.

Operator 2013.12.01. 10:33:54

@RNDentist: Kedves RNDentist!

Köszönöm a választ! Mivel nagyjából körbejártuk, csak egy apró megjegyzést tennék a témához: Bár értem, hogy nem morzsolsz könnycseppet akkor, ha nem tetszenek nekem az írásaid, ettől függetlenül el kell mondanom, hogy ez nem így van! Ha nem találnám érdekesnek a témát, ha nem gondolkodtatna el az írásod, nyilván nem lennék itt. Egyszerűen csak máshogy látjuk. (S magam részéről szívesebben vagyok olyan gondolkodók közt, akik másként látják a világot, mint olyan "nemgondolkodók" közt, akik véletlenül pont azt szajkózzák amit magam is gondolok.)
S hogy még tovább menjek, a Szüret utáni könyvajánló pedig egyenesen "nagyontetszett" :)
süti beállítások módosítása