HTML

RND szemével a világ

A világ egy fogorvos szemével.

Friss topikok

Címkék

Ádám Veronika (1) AIDS (1) AIDS Világnap (1) Alfred Nobel (1) Angyal Miklós (1) Anima Musicae (1) apa-lét (1) apaság (1) aranyfog (1) Bach (4) Balázs János (5) baleset (1) Bartók (1) Batthyány Lajos Gimnázium (1) Beethoven (1) Bereményi Géza (1) betétdíj (1) Blaha Lujza tér (1) bor (1) bornyitó (1) Brasnyó Antal (1) Bruno Monsaingeon (1) busz (2) buszsofőr (2) Chopin (4) Confabula (7) COVID-19 (1) csak egy szippantás (1) Cserfő Jazzland (1) csillagászat (1) Cziffra (3) Dés László (1) Devecser (1) Diane Odell (1) Dr. Jakab Ferenc (1) DVI (1) dvihungary (1) dvitraining (1) ellenőr (1) emlékkoncert (1) endodoncia (1) filmklub (1) fogászat (2) fogorvos (6) Gerner András (1) Glenn Gould (4) Godowsky (2) Goldberg-variációk (3) grumpy cat (1) Gyurcsány Ferenc (1) Hableány (1) Hableány-katasztrófa (1) Hajnali Kosarasok (1) halloween (1) halottak napja (1) hangverseny (1) Helsinki (1) HIV (1) Horowitz (1) igazságügyi fogorvostan (1) improvizáció (1) International Jazz Day (1) ittas (1) Jan Boubli (1) járványos gyermekbénulás (4) Jelszó (1) Johann Sebastian Bach (1) Jude Law (1) Justin Bieber (1) kacat (1) Karácsony (2) katasztrófa (1) Kocsis Zoltán (1) köhögés (1) Koltai Róbert (1) könyv (1) koronavírus (4) Krasznai Tünde (2) Lajkó Félix (2) Last Message (1) Leeuwenhoek (1) Letenye Média (1) Liszt (2) mandala (1) Martin (1) mikroszkóp (1) Müpa (2) Nagykanizsa (3) Nagy utazás (1) Nemzetközi Jazznap (1) Neumann Béla (1) Neumann Pince (1) ne légy áldozat (1) Nobel-díj (1) október 23. (1) orvosi kémia (1) őszödi beszéd (1) Pálffy (1) panasz (2) Parlament (2) Philadelphia (1) Pierre (1) Planmeca (1) póker (1) polio (4) Presser Gábor (1) PTE ÁOK (1) Rachmanyinov (2) Radánovics-Nagy (20) Ránki Dezső (1) reszkessetek betörők (1) RNDentist (12) Rost Andrea (1) Sabin (4) Salk (4) Sanitaria Kft. (1) Schiff András (1) Sose halunk meg (1) Sri Lanka (1) Stropko (1) Sviatoslav Richter (3) szájápolás (1) szájterpesz (1) Szebenyi Mária (1) szinesztézia (1) Szkrjabin (1) szólásszabadság (1) Telekom reklám (1) tetoválás (1) Tiborcz Iván (1) tízparancsolat (1) Tom Hanks (1) toxikológia (1) Transzcenens etűdök (1) tudománytörténet (4) vakcina (3) Varnus Xavér (1) Villánykövesd (1) Vladimir de Pachmann (1) vörösiszap (1) Vukán György (4) Weiner László (1) X-Faktor (2) Zacher Gábor (1) Zala Volán (2) Zeneakadémia (4) Zimány Linda (1) ZongOpera (1) Zongoramesék (11) Címkefelhő

Otthoni praktikák COVID-19 elleni védekezéshez

2020.09.13. 17:23 RNDentist

A növekvő esetszám miatt néhány napja a családi Messengerben összeírtam pár tudnivalót és praktikát. Most megosztom, talán hasznos lehet mások számára is.

Nos, tehát…
A legfontosabb: MASZK!!!
A vírus cseppfertőzéssel terjed:

rndentist_covid_19_aerosols_vs_droplets.JPG

Az ún. nehéz cseppek néhány centiméternyire a forrástól landolnak a földön vagy egyéb felületeken, majd egy idő után inaktiválódnak. (Ez az idő eltérő a más-más felületeken.) Az ún. aeroszol cseppek viszont az aerodinamikai vizsgálatok alapján akár 7-8 méternyire is eljuthatnak a forrástól, és órákon keresztül keringhetnek a levegőben. Úgy kell elképzelni az aeroszolt, mint a dohányfüstöt; szépen lassan gomolyog tova, és belépve egy helyiségbe, azonnal megérezzük, hogy bagóztak – még órákkal később is.

Fontos tehát, hogy a maszk segítségével megakadályozzuk, hogy mi magunk is aeroszolt juttassunk a levegőbe (ehhez nem kell ordenáré nagyot tüsszenteni, képződik aeroszol sima beszéd vagy éneklés közben is – ezért ne is nagyon énekelgessünk maszk nélkül…); másfelől a maszk – igen az egyszerű orvosi- vagy sima textilmaszk is! – véd az levegőben lévő víruspartikulumokat tartalmazó részecskék légutakra szívása ellen. Ez praktikusan a szájon és az orrnyílásokon keresztül történhet meg, ezért nagyon fontos a helyes maszkhasználat! (Egyidőben fedje az orrot és a szájat is!) A védekezésnek ez az első és legfontosabb védvonala. Egyszerűen arra kell szoktatni magunkat, hogy kilépünk a lakásból, és maszk fel! A híresztelésekkel szemben jottányival sem csökken a huzamos viselés közben/után sem a véroxigén szint, az orr- és szájüreg körül felmelegedett levegő pedig kimondottan csökkenti a vírusfertőzés esélyét. A maszk tehát a barátunk. Érdemes olykor azért cserélni vagy tisztítani/mosni/vasalni. Bár a vizsgálatok szerint a mosással némileg csökken a szűrőképessége, de még mindig a leghatékonyabb védőeszköz.

rndentist_covid-19_washing-n95-mask-water-soap-effectiveness-virus.jpg

A másik dolog a kézmosás! Ha tehetjük, minél többször mossunk kezet: meleg, szappanos vízzel, ALAPOSAN! Olyan ez mint a fogmosás: ha rövid ideig és csak ott sikálunk, ahol a papok táncolnak, az pontosan annyit is ér. Ez a már említett nehéz cseppecskékben lévő, és a kezünkre kerülő vírusrészecskéktől véd. Hiszen a vírus terjed direkt kontakt útján is – bár messze nem olyan hatékonysággal, mint a cseppfertőzés. Vagyis terjed, fertőz akkor is, ha a vírusos kezünkkel hozzáérünk a szánkhoz, esetleg túrjuk az orrunkat vagy belenyúlunk a szemünkbe (a kötőhártyán keresztül is bejuthat a szervezetbe).

rndentist_covid-19_kez_higiene.jpg

Jók ezek a különféle fertőtlenítő oldatok/zselék is, de a túlzott használatukat érdemes kerülni. Miért? Mert a benne lévő anyagok egy idő után kiölik azt a természetes flórát a bőrfelszínünkről, ami elengedhetetlen a normál védekezéshez. (Olyan ez, mint a túlzott és eszetlen antibiotikum használat: egy idő után mindennek ellenálló rezisztens törzsek alakulnak ki, és belehalunk egy banális náthába). Ezért aztán az első választás az alapos kézmosás legyen. Amikor ez nem kivitelezhető (pl. közvetlenül a tömegközlekedésről történő leszállás után), akkor fújkáljunk ezekből. Fontos azonban, hogy ez bőrfertőtlenítő legyen, NE felületfertőtlenítő! A folyékony szappan sem érdemes hipóval vagy Domestos-szal helyettesíteni. Egyszerűen nem arra való.
A kezünk nagyon sok helyen tud kontaminálódni – el sem tudjátok képzelni, mennyire! (Egy kísérletben UV-fény alatt vizsgálták, hogy az egyébként láthatatlan festékanyaggal mennyire durván összekenték magukat és az egész környezetüket a delikvensek).

rndentist_covid-19_uv02.jpg

És hogy mit taperászunk legtöbbet? Természetesen az okostelefonunk kijelzőjét. Éppen ezért elég nagy öngól, ha mondjuk a tömegközlekedésről leszállva lefújjuk a kezünket, majd nyúlunk újra a telefonunkért. Azt is rendszeresen érdemes tisztítani és fertőtleníteni!
Fontos tehát, hogy használjunk megfelelő felületfertőtlenítőket is! Ezek legtöbbször valamilyen alkohol tartalmú spray-k, amik elég széles spektrumban kinyírnak mindent; ráfújva, hagyjuk rászáradni őket az adott felületekre. A fertőtlenítés nem keverendő össze a tisztítással. Éppen ezért nem helyettesíti a mechanikai tisztítást (~kézmosást/fogmosást) a felületfertőtlenítés (~bőr- és felületfertőtlenítők/szájvizek).

És akkor néhány tipp otthonra:
- A cipőt a bejárati ajtó előtt vagy legkésőbb a folyosón rúgjuk le magunkról, ne hordjuk be a sz@rt az utcáról. (Erre a területre ne lépjünk mezítláb vagy olyan zokniban/papucsban, amiben bent vagyunk a lakásban.)

- Szintén a folyosóra tegyük le a táskánkat, és a legtisztább, ha már itt elkezdjük a striptease-t, és levetjük azt a ruhát, amiben mondjuk a metrón ültünk.

- Kerüljön ki a zsebünkből a teló és a kulcscsomó is, ezeket rögvest fújjuk le felületfertőtlenítővel.

- A legjobb, ha a kívülről és belülről lefújjuk az ajtókilincset is.

- Hazaérkezve, ha tehetjük, azonnal zuhanyozzunk le – igazából ezt ajánlja a legtöbb nemzetközi szakirodalom is.

- Az egyik leghathatósabb védekezés egyébként a folyamatos levegőáramlás, ergo a kereszthuzat. (Ha ez nem is folyamatos, mert van, aki érzékeny erre, időről-időre érdemes alaposan átszellőztetni a lakást vagy azt a helyiséget, amiben dolgozunk.)

- Kerüljük kis légköbméterű, zárt tereket (ilyen egy lépcsőházi folyosó vagy lift is, ezért legyen automatizmus, hogy az ilyen típusú lakásból kilépve feltesszük a maszkot).

- Ugyanígy kerüljünk minden nagyobb társaságot – főleg, ha ott sz@rnak magasról a fent leírtakra…

- Kerüljük a kézfogást (inkább hajoljunk meg, mint a kis japók), pusziszkodást, ölelkezést!

Ezen megfontolások és óvintézkedések jelentős része egyébként nem COVID-specifikus. Némi odafigyelést és önfegyelmet igényel, de messze nem extrém módon sokat. A legfontosabb tényleg a maszk. Rém egyszerű, de annál hasznosabb szerkentyű.
A közösségi érintkezéseinket is gondoljuk át. Mérlegeljünk, mi az, ami feltétlenül fontos!

Kiegészítés:
Nagyszerű, hogy időközben elérhetők lettek különféle védőoltások, DE egyfelől ezek sem biztosítanak 100%-os védettséget; a legnagyobb kérdés pedig éppen az, hogy meddig tart a hatásuk...? Sajnos egyre több helyről hallani már kétszer oltott egészségügyi dolgozók újrafertőződéséről, ami aggodalomra adhat okot. Fontos emellett, hogy az oltott személy - a relatíve védettsége ellenére - továbbadhatja a fertőzést!
Egy nagyon kedves barátom és Kollégám már hónapokkal ezelőtt rendelkezésemre bocsátott egy listát vény nélkül beszerezhető cuccokról, amelyekkel igazoltan jelentősen csökkenthető a fertőződés esélye, illetve fertőzés esetén a komolyabb tünetek kialakulása.
 Tehát 2 felé kell venni a cuccokat: megelőzésre és kúrálásra. Mivel azonban vannak kevésbé specifikus tünetek, korántsem biztos, hogy tudjuk diagnosztizálni magunkat, tehát bátran használhatjuk valamennyit!
Amikor elkapjuk a koronavírust, az első 5 napban csak a szájban és az orrban található meg a vírus. Ott szaporodik, majd 5 nap után elkezd lemenni, megfertőzi a tüdőt és közben bejut a véráramba. A betegség kimenetele nagyban függ attól, hogy mennyi vírus kerül a véráramba. Ha csökkentjük a tüdőbe lejutó és az alsó légutakban háborítatlanul szaporodó vírusok számát, akkor csökkenni fog a tünetek erőssége, akár megúszhatjuk tünetek nélkül is. Ez az oka a szájöblítésnek és az orröblítésnek. A szájvizek fertőtlenítő hatásúak, a sósoldatok pedig az orrnyálkahártya sejtjeit fokozott immunvédekezésre serkentik. Ezekből az alábbiak javasoltak:
- Listerine Cool Mint: naponta 3 x 30 mp
- Corsodyl/Curasept/Chlorhexamed: naponta 3 x 30 mp

Ezeket hetente érdemes váltogatni, mivel a Corsodyl/Curasept/Chlorhexamed trió hatóanyaga, a klórhexidin folyamatos alkalmazása hosszútávon ízérzési zavarokhoz és esetleg a fogak elszíneződéséhez vezethet. (A Curasept 220-as még magasabb koncentrációban tartalmazza ezt a hatóanyagot, ami tehát nagyon jó cucc, de csak kúra szerűen érdemes használni.)
Ami még nagyon jó szájöblítő, és a fenti szereknél nagyságrendekkel olcsóbb: a hyperol-oldat. (Fontos látni azt, hogy ezek a szerek más-más módon hatnak, más-más pontján pusztítják a kórokozókat. A hyperol tabletta karbamid-peroxid, ami oldatban hidrogén-peroxiddá alakul át, amiből ún. aktív oxigén szabadgyökök szabadulnak fel. Ez tehát egy elég erős oxidálószer – ezzel szőkítik a hajat, de folteltávolításra is kiváló – úgyhogy tényleg oda kell figyelni a koncentrációra ugyanis a túl tömény oldat szétmarja a nyálkahártyát! Egyébként sem annyira finom meg kicsit pezsgő érzés a nyálkahártyán, ami még órák múlva is érezhető lehet – de hát, éppen ez benne a jó – szóval, ezek a cuccok nem vetekszenek az akácmézzel meg a Traubi szódával, ellenben baromi hatásosak. Most egy kicsit félre kell tenni a finnyásságot…) Az oldatot tehát hyperol-tablettából kell elkészíteni – itt is nagyon fontos a megfelelő dózis, A szájöblítéshez és gargalizáláshoz 4,5%-os oldata szükségeltetik, amit úgy tudunk előállítani, hogy 1 dl (100 ml) vízben 4 db tablettát oldunk fel.
- Stérimar orrspray: naponta 3x – ez különösebb instrukciót nem igényel.

Ennél sokkal érdekesebb a Solumium-oldat. Érdekes sztorija van ennek, a feltalálója egy magyar fizikus professzor, akit pár éve el is hívtunk a Dental World Prevenciós Kongresszusára és egy baromi érdekes előadást tartott az anyagról (ha az USA-ba születik, már rég Nobel-díjas lenne), ami kémiailag klór-dioxid – és az érdekessége, hogy szelektíven öli a kórokozókat (baktériumokat, vírusokat, gombákat), az emberi sejteket nem bántja. A BMGE Fizika Tanszéke és Kémiai Fizika Csoportja, valamit a SOTE Kórélettani Intézete és Nemzetközi Nephrológiai Kutató- és Képző Központja áprilisban egy elég komoly study-t hozott ki ezzel kapcsolatban, amire az egész világ felfigyelt. A lényeg, hogy ezt inhalálni kell az üvegcséből: a folyadék feletti gáztérből szippantani kettőt-hármat naponta 3x.

és végül, de nem utolsó sorban: a D-vitamin, ami UVB hatására a bőrünkben termelődik, erősíti az immunrendszert, 17%-kal csökkenti a koronavírus fertőzés esélyét és drasztikusan csökkenti a tüneteket is.

 

Hát, ennyi... Vigyázzatok Magatokra!

Szólj hozzá!

Címkék: RNDentist koronavírus COVID-19

A bejegyzés trackback címe:

https://rndentist.blog.hu/api/trackback/id/tr1516199920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása