HTML

RND szemével a világ

A világ egy fogorvos szemével.

Friss topikok

Címkék

Ádám Veronika (1) AIDS (1) AIDS Világnap (1) Alfred Nobel (1) Angyal Miklós (1) Anima Musicae (1) apa-lét (1) apaság (1) aranyfog (1) Bach (4) Balázs János (5) baleset (1) Bartók (1) Batthyány Lajos Gimnázium (1) Beethoven (1) Bereményi Géza (1) betétdíj (1) Blaha Lujza tér (1) bor (1) bornyitó (1) Brasnyó Antal (1) Bruno Monsaingeon (1) busz (2) buszsofőr (2) Chopin (4) Confabula (7) COVID-19 (1) csak egy szippantás (1) Cserfő Jazzland (1) csillagászat (1) Cziffra (3) Dés László (1) Devecser (1) Diane Odell (1) Dr. Jakab Ferenc (1) DVI (1) dvihungary (1) dvitraining (1) ellenőr (1) emlékkoncert (1) endodoncia (1) filmklub (1) fogászat (2) fogorvos (6) Gerner András (1) Glenn Gould (4) Godowsky (2) Goldberg-variációk (3) grumpy cat (1) Gyurcsány Ferenc (1) Hableány (1) Hableány-katasztrófa (1) Hajnali Kosarasok (1) halloween (1) halottak napja (1) hangverseny (1) Helsinki (1) HIV (1) Horowitz (1) igazságügyi fogorvostan (1) improvizáció (1) International Jazz Day (1) ittas (1) Jan Boubli (1) járványos gyermekbénulás (4) Jelszó (1) Johann Sebastian Bach (1) Jude Law (1) Justin Bieber (1) kacat (1) Karácsony (2) katasztrófa (1) Kocsis Zoltán (1) köhögés (1) Koltai Róbert (1) könyv (1) koronavírus (4) Krasznai Tünde (2) Lajkó Félix (2) Last Message (1) Leeuwenhoek (1) Letenye Média (1) Liszt (2) mandala (1) Martin (1) mikroszkóp (1) Müpa (2) Nagykanizsa (3) Nagy utazás (1) Nemzetközi Jazznap (1) Neumann Béla (1) Neumann Pince (1) ne légy áldozat (1) Nobel-díj (1) október 23. (1) orvosi kémia (1) őszödi beszéd (1) Pálffy (1) panasz (2) Parlament (2) Philadelphia (1) Pierre (1) Planmeca (1) póker (1) polio (4) Presser Gábor (1) PTE ÁOK (1) Rachmanyinov (2) Radánovics-Nagy (20) Ránki Dezső (1) reszkessetek betörők (1) RNDentist (12) Rost Andrea (1) Sabin (4) Salk (4) Sanitaria Kft. (1) Schiff András (1) Sose halunk meg (1) Sri Lanka (1) Stropko (1) Sviatoslav Richter (3) szájápolás (1) szájterpesz (1) Szebenyi Mária (1) szinesztézia (1) Szkrjabin (1) szólásszabadság (1) Telekom reklám (1) tetoválás (1) Tiborcz Iván (1) tízparancsolat (1) Tom Hanks (1) toxikológia (1) Transzcenens etűdök (1) tudománytörténet (4) vakcina (3) Varnus Xavér (1) Villánykövesd (1) Vladimir de Pachmann (1) vörösiszap (1) Vukán György (4) Weiner László (1) X-Faktor (2) Zacher Gábor (1) Zala Volán (2) Zeneakadémia (4) Zimány Linda (1) ZongOpera (1) Zongoramesék (11) Címkefelhő

kiráj nélküli királyság – In Memoriam: Weiner „Leó” László

2018.04.18. 01:07 RNDentist

Elmondom, ki volt nekem Leó. A Barátom. De Leó kiráj – így, kisbetűvel, pontos j-vel, az Ő utasítása alapján! – mindenkinek a barátja volt. Én külön büszke vagyok rá, hogy királyságának, a Hajnali Kosarasoknak lehetek alattvalója. De hogyan is van ez? Elmesélem!

A kosárlabda sport nagy szerelem az életemben. Imádok játszani is, nézni is, beszélni róla – mindent. Akkoriban 12 éves forma gyerek lehettem, amikor a TV3 elkezdett rendszerességgel NBA-t sugározni meg élőben közvetíteni – honi idő szerint kora Hajnalban – a nagydöntőt, ami ’98-ban a legendás Chicago Bulls kontra Utah Jazz összecsapás volt. Én ekkor oltódtam be véglegesen. Azóta minden nagydöntőt élőben nézek, ha kifolyik a szemem, akkor is. Ehhez egészséges fanatikusnak kell lenni. Mindemellett hobbi szinten játszottam is, de a fővárosba kerülvén kezdett égetően nagyon hiányozni a heti rendszerességű kosarazás, amikor is az újpesti újságban hirdetésre lettem figyelmes, jelesül hogy az újpesti „Hajnali Kosarasok” hobbi csapata játékosokat toboroz. Valahogy nem úgy tűnt a megfogalmazásból, hogy az NBA játékosmegfigyelői keresnék a leendő első választottat, így bátorkodtam felhívni a számon megadott Weiner Lászlót, és érdeklődni. Bohókás, kissé talán abszurd beszélgetésben találtam magam, valahogy így:

  • Jó napot kívánok, az újsághirdetésben…
  • Tegezzél nyugodtan, Leó királyj vagyok – így, kisbetűvel, pontos j-vel –, így ismer mindenki; ugorj el, gyere be hozzánk; mi már lassan 40 éve itt vagyunk; van itt nulla évestől nyolcanévesig galuskaszaggatók meg sliccesek, mindenki vegyesen, van aki úgy se tudná megfogni a labdát, ha füle volna neki; te tudod amúgy, hogy milyen alakú a labda? Itt az sem baj, ha nem tudod. Úgyhogy gyere, na, várnunk…! Ja, kedden meg pénteken hajnali 6-tól a megyeri úti Tungiban, na, Szia!
  • Köszi, szia! – de ekkor már letette. Mondom, mi van??? Ez kettyós…

Nyilván elmentem! Reggel 6. Én nagyon szeretek aludni. Tényleg. A kosárlabdán kívül aligha akadna bármi, amiért önszántamból kelnék hajnalban, hogy mehessek vagy nézhessem. A következő edzésre már jött velem Peti barátom, akivel vagy 15 éve kosarazgatunk együtt. Gyere, koma, mert ezt látnod kell! A pályára lépésünkkel egyidőben tagjai, alattvalói lettünk egy „királyságnak”, aminek az eredője valahol mégiscsak a kosárlabda sport és annak fanatizmusa, de hogy mennyivel túlmutat azon, igazán azok érthetik, akik valaha ilyen vagy olyan módon részesei lehettek, lehetnek – élén Leókirájjal, aki ekkor még takaréklángon ugyan, de elosztogatott elég jó játékosintelligenciával a pályán meg megvolt az a pontja, ahonnan nem sűrűn hibázott. Az első személyes találkozáskor rögtön olyan önazonosan közvetlen volt, hogy a szó legszorosabb értelmében egy perc alatt a barátjává fogadott mindenkit. A játék végén összetrombitálta a szűk népet, és amolyan beavatási szertartás keretében egy Sportszeletet – azt a klasszik alufóliásat – nyomott a kezünkbe az alábbiak kíséretében: „Azt kívánom, hogy ti is innen menjetek nyugdíjba, én ugyanis innen mentem!” Mint kiderült, a csapat „kemény magja” egy ideje, idén 42. (!!!) éve összejár heti két hajnalon gombócokat számolni. Azt, gombócokat – így mondjuk a 10-es játszmát –, de hogy miért gombóc? Tudja a fene. De jó lenne, Leó, ha elmesélhetnéd…!

De hát volt bőven még, amit nem értettünk… Szakszóval talán argónak mondják, amiben benne találtuk magunkat, az elején ijesztően out-siderként például a közös e-mailezésben. Van ugyanis egy belső tolvajnyelv meg szinte mindenkinek valamilyen „ragadványneve”, beceneve, a lányok a Galuskaszaggatók, a fiúk a Sliccesek, szóval hát, több mint négy évtized esszenciája. Leó nem is volt rest mesélni, hihetetlen, ahogy sztorizott. Valahogy megvolt az a kettőssége, hogy miközben beszélt is, figyelt rád, és hát, mindent megjegyzett mindenkiről. Mindent. Eseményekről évszámmal, nevekkel. „Amikor itt Pesten a ’86-os BEK-döntőben a Sabonis…” – és már kezdte is humor stand upját. A Hajnali Kosarasok királyságában Leókiráj testesítette meg a jóságos uralkodónkat, aki kapocs volt nagyon sok kosárlabda fanatikus barát és azok családja között. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége mint a magyar kosárlabdáért önzetlenül tenni kész sportemberek utolsó mohikánja emlékszik Róla. Rendkívül fájó a hiánya!

Előtte nap járt nálam, elmondta töviről-hegyire a Sabonis-sztorit, unokákról, szövetségről, mindenről bizakodóan beszélt, mesélte, könyvírásba kezdett– ha nem tévedek – 50 év a magyar kosárlabdában címmel. Beszélni akartam volna erről Vele.

Szokása volt azután is, hogy az egészsége nem engedte parkettre, bejárni a Tungiba; lekezelni, sztorizni, nyomni a stand upot a pálya széléről vagy csak brahiból letusolni, még ha ebben nem is lehetett azért annyira leizzadni, de mégiscsak az érzés. Így tett aznap is. Minden igyekezetem ellenére a Jóisten aznap egy nagyon jó játékost választott a csapatába maga mellé. Egy nagyon jó embert, egy nagyon jó barátot. kiráj nélkül maradt a királyság… Borzasztó veszteség. A királyság azonban tovább él!

Te Leó, én már nagyon várom, hogy Ympi elhajítsa – tudod, úgy alulról – a hármast „kirájért!” felkiáltással; ha beakad, szem nem marad szárazon… Örökké emlékezni fogunk Rád!

Szólj hozzá!

Címkék: Weiner László Hajnali Kosarasok

A bejegyzés trackback címe:

https://rndentist.blog.hu/api/trackback/id/tr2513845670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása