HTML

RND szemével a világ

A világ egy fogorvos szemével.

Friss topikok

Címkék

Ádám Veronika (1) AIDS (1) AIDS Világnap (1) Alfred Nobel (1) Angyal Miklós (1) Anima Musicae (1) apa-lét (1) apaság (1) aranyfog (1) Bach (4) Balázs János (5) baleset (1) Bartók (1) Batthyány Lajos Gimnázium (1) Beethoven (1) Bereményi Géza (1) betétdíj (1) Blaha Lujza tér (1) bor (1) bornyitó (1) Brasnyó Antal (1) Bruno Monsaingeon (1) busz (2) buszsofőr (2) Chopin (4) Confabula (7) COVID-19 (1) csak egy szippantás (1) Cserfő Jazzland (1) csillagászat (1) Cziffra (3) Dés László (1) Devecser (1) Diane Odell (1) Dr. Jakab Ferenc (1) DVI (1) dvihungary (1) dvitraining (1) ellenőr (1) emlékkoncert (1) endodoncia (1) filmklub (1) fogászat (2) fogorvos (6) Gerner András (1) Glenn Gould (4) Godowsky (2) Goldberg-variációk (3) grumpy cat (1) Gyurcsány Ferenc (1) Hableány (1) Hableány-katasztrófa (1) Hajnali Kosarasok (1) halloween (1) halottak napja (1) hangverseny (1) Helsinki (1) HIV (1) Horowitz (1) igazságügyi fogorvostan (1) improvizáció (1) International Jazz Day (1) ittas (1) Jan Boubli (1) járványos gyermekbénulás (4) Jelszó (1) Johann Sebastian Bach (1) Jude Law (1) Justin Bieber (1) kacat (1) Karácsony (2) katasztrófa (1) Kocsis Zoltán (1) köhögés (1) Koltai Róbert (1) könyv (1) koronavírus (4) Krasznai Tünde (2) Lajkó Félix (2) Last Message (1) Leeuwenhoek (1) Letenye Média (1) Liszt (2) mandala (1) Martin (1) mikroszkóp (1) Müpa (2) Nagykanizsa (3) Nagy utazás (1) Nemzetközi Jazznap (1) Neumann Béla (1) Neumann Pince (1) ne légy áldozat (1) Nobel-díj (1) október 23. (1) orvosi kémia (1) őszödi beszéd (1) Pálffy (1) panasz (2) Parlament (2) Philadelphia (1) Pierre (1) Planmeca (1) póker (1) polio (4) Presser Gábor (1) PTE ÁOK (1) Rachmanyinov (2) Radánovics-Nagy (20) Ránki Dezső (1) reszkessetek betörők (1) RNDentist (12) Rost Andrea (1) Sabin (4) Salk (4) Sanitaria Kft. (1) Schiff András (1) Sose halunk meg (1) Sri Lanka (1) Stropko (1) Sviatoslav Richter (3) szájápolás (1) szájterpesz (1) Szebenyi Mária (1) szinesztézia (1) Szkrjabin (1) szólásszabadság (1) Telekom reklám (1) tetoválás (1) Tiborcz Iván (1) tízparancsolat (1) Tom Hanks (1) toxikológia (1) Transzcenens etűdök (1) tudománytörténet (4) vakcina (3) Varnus Xavér (1) Villánykövesd (1) Vladimir de Pachmann (1) vörösiszap (1) Vukán György (4) Weiner László (1) X-Faktor (2) Zacher Gábor (1) Zala Volán (2) Zeneakadémia (4) Zimány Linda (1) ZongOpera (1) Zongoramesék (11) Címkefelhő

NE LÉGY ÁLDOZAT: AMIKOR A TEHETSÉGTELENSÉG TENNI AKARÁSSAL PÁROSUL I.

2013.11.02. 21:08 RNDentist

Néhány napja egy blőd rendőrségi kisvideótól hahotáznak a humorérzékkel megáldottak, de mégiscsak sírva nevetnek, mert alkotói a filmet korántsem viccnek szánták…

„A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- főkapitányság, (sic!) mint konzorciumi partner a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatallal és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatával közösen valósítja meg Az áldozattá válás megelőzése, áldozatsegítés című, TÁMOP 5.6.1C-11/2.-2011-0018 kódszámú, az Európai Unió Társfinanszírozásával megvalósuló Ne légy áldozat című projektet.” – olvashatjuk a Szabolcs Online-on.

Ennek keretében készült el tehát ez a 6 perc 41 másodperces, Csak egy szippantás címet viselő csoda. Ez az alkotás megérdemli – meg mi magunk is –, hogy a legnagyobb jelenetekről külön is szóljunk, előtte azonban figyelmesen végig kell nézni:

 

Ez az igazán életszagú, frappáns bűnmegelőzési kisfilm tehetséges és kreatív emberek kitartó munkája eredményeként jöhetett létre, amelynek célja az áldozatvédelmi rendszer hatékonyságának növelése. A célközönsége pedig a gyermekektől egészen a „szép korúakig” terjed.

A nyitósnittben rögtön egy középiskolai osztályteremben találjuk magunkat, annak minden obligát kellékével: tanári asztallal, padokkal, idegesítő kis szürke „hintázás-gátló” műanyag ékekkel a módfelett ergonomikus székek alján, szorgos kisdiákokkal és egy tarka cicanadrágos tantónénivel, aki széles kézmozdulatokkal próbálja a citrátkör csínját-bínját az érdektelen nebulók fejébe transzformálni a délutáni biosz óra keretein belül. Reménytelen vállalkozás – tudja ezt ő is –, erről mi magunk is meggyőződhetünk, amint az operatőr megteszi nekünk azt a szívességet, hogy végigpásztázza a szemben helyet foglaló enervált társaságot. Figyelmünk kisvártatva meg is akad egy piros felsős lányon, de talán még inkább a mögötte ülő, hallatlanul koncentráló arcon, akiről addig csak sejtéseink vannak, hogy tisztázatlan körülmények között mivel matat a pad alatt, mígnem egy fondorlatos (a Samsung és Nokia cégek által szponzorált) üzenetváltásba csöppenünk, amelynek tárgya egy aznap estére rittyentett házi mulatság: Zsófiéknál

Teló.jpg

Még egy vágókép a tudásvágy által csúcsra fűtött társaságról,és a következő jelenetben már egy udvari társalgás szem- és fültanúi lehetünk, amely az imént még feszülten a biosz órán kukkeroló, piros felsős lány és annak húga között zajlik. Ekkor a művészi megformáltságú dialógusnak köszönhetően kezdjük igazán megérteni és beleélni magunkat a lassan (!) kibontakozó történetbe: hogy a dolgok a violinkulcs ellenére sem mennek jól a (zene)suliban, a matek sem a kislány (???) erőssége; és valahol a legbensőbb énünkkel megsejthetjük azt is, hogy a titokzatos, eltűnt crack-pipa még kulcsszerepet fog játszani – már ami a sztori dramaturgiáját illeti… A testvérpár komótosan hazaindul, hogy útjuk a sötét éjszakába vezessen.

A csinosan felújított panellakásból már messziről kiszűrődik az ócska esztergazenére vonagló ifjúság részeges tivornyázása. Szívünkhöz kapunk az asztalon sorakozó és kézről-kézre járó italos flaskák – különféle aromákkal pancsolt égetett szeszek, édes szamorodni és Dankó Pista – láttán. Főleg, amikor egyikük – nem bírva a gyötrő szeszéhségével – a saját fogával tépi le az üveg kupakját, hogy hozzájuthasson az alkoholhoz.(Nem tudom nem észrevenni a párhuzamot a Szomszédok című örök klasszikus teleregény egy hasonszőrű pszichedelikus jelenetével: https://www.youtube.com/watch?v=boirH1DBUzE)

Alig egy fél pillanatra szakít ki bennünket ebből az orgiából a rendező, hogy megmutassa a JTA-548-as, faberakásos karosszériájú Mitsubishijukkal az prágai sörözésből másnaposan hazafelé igyekvő szülőket. Ám még nincsenek „otthol”; anyukának pedig „nem jó érzése van” – és ekkor (úgy amúgy két és fél perc eltelte után!) már a legbelsőbb hang is azt mondatja velünk: itt valami történni fog. (Megint tévednünk kell.)

Visszazuhanunk a házibuláj romlott erkölcsű, rideg valóságába, amint az imént még pad alatt matató srác arcát látjuk kibontakozni a füstköpeny mögül, aki virsliujjait kissé félszegen pihenteti Zsófi mezítelenül hagyott vállán a cinkos félhomályban. Remegő gyomorral szurkolunk azért, hogy a lány ne fogadja el a Corleone módjára pöffeszkedő Martintól a cigarettát, érezzük a feszültséget, a vacillálást, a dilemmát, s minden reményünk elveszik, amikor mégis megteszi.

Corleone.jpg

A lány egyetlen slukktól befullad, a crack-pipa pedig sehol: kész a baj! Martin eztán a szex-szobából kirohanva Dr. House-t meghazudtoló gyorsasággal állítja fel a biztos diagnózist: „A húgodnak valami baja van”. A mentők kiérkezése előtt még megcsodálhatjuk Ádám (?) szexuálisan módfelett megérintő kőműves dekoltázsát, amint a porcelán nagyisten előtt térdepelve színeset ásít a kagylóba.

Kőműves.jpg

A tegnap még a prágai detoxban gyengélkedő szülők már csak arra érnek a helyszínre, hogy az Országos Mentőszolgálat munkatársai éppen a két bajbajutott fiatal szakszerű ellátásán fáradoznak. Várnánk esetleg Mágünheim doktor színrelépését (vagy legalább Győrfi Pált egy snitt erejéig), ám hoppon maradunk. „Nem jó érzésű” anyuka még a mentőautóba is invitálást kap az orvostól, aki előtte az ügy minden részletéről tájékoztatta apukát. Ezután a sokkoló vágóképek egy életre beleégnek a retinánkba a fonendoszkópról, az oxigénmaszkról, az EKG-tappancsokról, vérnyomás- és szaturációmérőről.

Mivel hihetetlen, nem várt – legfeljebb csak remélt – fordulatokkal operál a film, az imént még életetkért küzdő mentőorvos – immár egy nyugodt környezetben – összefoglalja nekünk az eseményeket egy, a Szomszédokból már ismert, rezignált erkölcstöltetű glossza formájában. Autentikus zárlat.

Ha hihetünk a mobiltelefon készülékek kijelzőjének a történet elején, akkor azt láthatjuk, hogy a filmet június 11-én forgatták (akkor biztosan, ám elképzelhető, hogy hosszú hetek stábmunkája is szükségeltetett); feltehetően ezt valamiféle elő- és utómunka is meg kellett (volna) előznie. Azóta eltelt egy kevés idő. Kérdem én: ki/kik voltak azok, akik erre csettintettek, s helyeslően bólogatva azt mondták, ez így rendben van?

Ez a briliáns film – nyilván sok más mellett – egy ziccert biztosan kihagyott, s ez valóban dühítő: ha másra nem is, arra megtaníthatták volna a Kedves Nézőt, hogyan kell egy krízishelyzetben a mentőket felhívni, s a diszpécsert korrektül és adekvátan tájékoztatni. Ez (is) kimaradt…

Csak emlékeztetőül: a TÁMOP-5.6.1.C-11/1-2011-0005 program projekt – amelynek keretében eme műremek is megszületett – mindösszesen cca. 121,5 millió forintnyi támogatást élvez. Még mielőtt azonban egyesek felhorkannának, megnyugtatásul írom: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a projekt keretében 15 darab bűnmegelőzési kisfilm elkészítését vállalta. Valamiért azonban a kommentálási lehetőség már ennél a gyöngyszemnél sem opció videó megosztó portálon…

És azért, hogy ezt a talicskányi marhaságot némileg feledtessem, tessék meghallgatni a napokban 66 éves Charlie némileg mégiscsak idevágó szerzeményét:

 

Szólj hozzá!

Címkék: Martin csak egy szippantás ne légy áldozat

A bejegyzés trackback címe:

https://rndentist.blog.hu/api/trackback/id/tr945611989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása