HTML

RND szemével a világ

A világ egy fogorvos szemével.

Friss topikok

Címkék

Ádám Veronika (1) AIDS (1) AIDS Világnap (1) Alfred Nobel (1) Angyal Miklós (1) Anima Musicae (1) apa-lét (1) apaság (1) aranyfog (1) Bach (4) Balázs János (5) baleset (1) Bartók (1) Batthyány Lajos Gimnázium (1) Beethoven (1) Bereményi Géza (1) betétdíj (1) Blaha Lujza tér (1) bor (1) bornyitó (1) Brasnyó Antal (1) Bruno Monsaingeon (1) busz (2) buszsofőr (2) Chopin (4) Confabula (7) COVID-19 (1) csak egy szippantás (1) Cserfő Jazzland (1) csillagászat (1) Cziffra (3) Dés László (1) Devecser (1) Diane Odell (1) Dr. Jakab Ferenc (1) DVI (1) dvihungary (1) dvitraining (1) ellenőr (1) emlékkoncert (1) endodoncia (1) filmklub (1) fogászat (2) fogorvos (6) Gerner András (1) Glenn Gould (4) Godowsky (2) Goldberg-variációk (3) grumpy cat (1) Gyurcsány Ferenc (1) Hableány (1) Hableány-katasztrófa (1) Hajnali Kosarasok (1) halloween (1) halottak napja (1) hangverseny (1) Helsinki (1) HIV (1) Horowitz (1) igazságügyi fogorvostan (1) improvizáció (1) International Jazz Day (1) ittas (1) Jan Boubli (1) járványos gyermekbénulás (4) Jelszó (1) Johann Sebastian Bach (1) Jude Law (1) Justin Bieber (1) kacat (1) Karácsony (2) katasztrófa (1) Kocsis Zoltán (1) köhögés (1) Koltai Róbert (1) könyv (1) koronavírus (4) Krasznai Tünde (2) Lajkó Félix (2) Last Message (1) Leeuwenhoek (1) Letenye Média (1) Liszt (2) mandala (1) Martin (1) mikroszkóp (1) Müpa (2) Nagykanizsa (3) Nagy utazás (1) Nemzetközi Jazznap (1) Neumann Béla (1) Neumann Pince (1) ne légy áldozat (1) Nobel-díj (1) október 23. (1) orvosi kémia (1) őszödi beszéd (1) Pálffy (1) panasz (2) Parlament (2) Philadelphia (1) Pierre (1) Planmeca (1) póker (1) polio (4) Presser Gábor (1) PTE ÁOK (1) Rachmanyinov (2) Radánovics-Nagy (20) Ránki Dezső (1) reszkessetek betörők (1) RNDentist (12) Rost Andrea (1) Sabin (4) Salk (4) Sanitaria Kft. (1) Schiff András (1) Sose halunk meg (1) Sri Lanka (1) Stropko (1) Sviatoslav Richter (3) szájápolás (1) szájterpesz (1) Szebenyi Mária (1) szinesztézia (1) Szkrjabin (1) szólásszabadság (1) Telekom reklám (1) tetoválás (1) Tiborcz Iván (1) tízparancsolat (1) Tom Hanks (1) toxikológia (1) Transzcenens etűdök (1) tudománytörténet (4) vakcina (3) Varnus Xavér (1) Villánykövesd (1) Vladimir de Pachmann (1) vörösiszap (1) Vukán György (4) Weiner László (1) X-Faktor (2) Zacher Gábor (1) Zala Volán (2) Zeneakadémia (4) Zimány Linda (1) ZongOpera (1) Zongoramesék (11) Címkefelhő

Apa-lét – avagy tetoválásom és mandalánk története

2021.12.15. 23:31 RNDentist

A művészet minden létező ágának van az anya-gyermek kapcsolatot ábrázoló vagy azt bemutató csodálatos alkotása, míg az apa-gyermek reláció kevésbé hangsúlyos. Ki ne ismerné a mondást: Anya csak egy van. Miközben ugyanennyi igazságtartalommal bír az Apa csak egy van megállapítás is! És bár az anyáké az a fantasztikus privilégium, hogy a szívük alatt hordhatják és táplálhatják gyermeküket, az apaság is káprázatosan szép dolog – miközben ez a „dolog” tulajdonképpen egy lét: az apa-lét.

Férfiak – talán – nehezebben nyilatkoznak erről, mert él az a sztereotípia, hogy az erősebb nem képviselői kevésbé élik meg és/vagy nehezebben adják ki magukból az érzelmeiket. Ha pedig a társadalmi sztereotípiák egyfajta hallgatólagos elvárásokká transzformálódnak, akkor félő, hogy az ember olyanná válik, amilyennek őt mások látni akarják. Pedig miért is volna egy Y-kromoszómás attól „gyengébb”, mert teljesen ellágyul a szíve, ha meglátja a gyermekét: legyen az lány vagy fiú. Nekem egy fiam van, Marci – óriási forma kiskrapek, tényleg maga a csoda!

Csoda egészen attól a momentumtól kezdve, hogy megfogant, és két emberi sejtből – a legnagyobból és a legkisebből – növekedésnek indult egy új Élet, amely minden nappal fejlődik, születésétől fogva pedig szemünk előtt cseperedik, de olyan sebességgel, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Minden nap tartogat valamilyen újdonságot, meglepetést, de az agy – bármennyire is fájó ezt kimondani – még az igazán euforikus élményeket is szelektálja (vagyis szerintem felülírja). Éppen ezért érdemes lehet dokumentálni a történteket. Én így tettem a Marci születését követő 2 héttel, amit Marcika News címmel örökítettem meg a szűk család részére, triumvirátusunk első együtt töltött 14 napjáról. Visszaolvasva realizáltam, hogy ilyen rövid idő – 15 hónap – alatt is mennyit felejt az ember… És persze fényképezhetünk is, a digitalizációnak és az okostelefonoknak hála (?) nem kell agyongondolnunk, hogy a 24-es filmre mit kattintunk el, és persze az én telóm is fogakat meg a gyerekünket ábrázoló fotókkal van tele. Ez már csak ilyen. Nagymamámnak még a pénztárcája volt tele az unokái képeivel, bárkinek képes volt végig mutogatni – és persze tette is ezt bőszen; el nem tudom képzelni, mit művelt volna egy okostelefonnal… Lehet, hogy ez is öröklődik? Mennyire érdekes és egyben hátborzongatóan csodálatos, hogy genetikailag természetesen nem „csupán” az anyánk és az apánk tulajdonságait – illetve azok kombinációit – hordozzuk magunkban/magunkon, hanem minden felmenőnkét; nagy-, déd-, ük-, stb.-szülőkét is.

dns01.jpg

Ami pedig a tovább örökítést molekuláris szinten biztosítja, nem más, mint a misztikus DNS, ez a kecsesen tekeredő és egészen igéző makromolekula. Bár a biokémiai felépítésre is szerfelett érdekes és legalább ennyire izgalmas tudománytörténetileg, miként is fedezték fel a szerkezetét, mégis azt gondolom, attól csodálatos, mert működik! A természetben a funkcionális dolgok törvényszerűen mindig gyönyörűek – és fordítva is! A DNS-szál tulajdonképpen a Párkák-szőtte kettős hélix fonal, Életünk fonala, kódolva benne minden, ami mi magunk vagyunk. Egyszer beötlött az agyamba, hogy magamra varratok egy DNS-szálat, benne Marcival.

marcival01.jpg

Azelőtt sosem gondoltam, hogy nekem valaha is lesz tetoválásom – és ez nem abból a sztereotípiából táplálkozott, hogy a tetovált emberek börtönviseltek, de legalábbis deviánsak volnának; még csak az sem tartott vissza, hogy fogorvos létemre tű-fóbiás vagyok (tehát bár halomra szurkálok másokat, nehezen viselem, ha engem szurkálnak). Egyszerűen csak nem tudtam elképzelni, hogy egyáltalán mit viselnék magamon szívesen. És hát, jött a szikra: a gyermekemet! Az önmagába visszatérő DNS-lánc, benne Marci nevével és születési dátumával számomra az örök egybetartozás meghitt békéjét szimbolizálja. (A tetkó elkészülte egyébként semmilyen nemű fájdalommal, de nagyon még csak kellemetlenséggel sem járt, pedig számítottam rá, hogy a karma valamit törleszt azért a sok szurkálódásomért – de nem így történt. Egy szemtelenül fiatal kiscsaj varrta fel, volt vele bőven munkája, de jól elbeszélgettünk közben. Kérdezte, hogy ne rakjuk-e esetleg feljebb, merthogy „bizonyos munkakörökben” – így természetesen az orvosok kapcsán is – még inkább tabunak számít. Hát, gondoltam, nem a homlokomra tetováltatok [vagy a szemem sarkába könnycseppet], ha páciens amiatt nem szavaz nekem bizalmat, mert esetleg kivillan a munkaruha alól, akkor talán nem is baj, ha kiszelektálódik – persze ha rákérdez, szívesen elmondom mi ez. Úgyhogy nekiveselkedett a felkaromnak és néhány óra alatt odakanyarította a DNS stilizált kettős hélixét, benne Marcikával és a felejthetetlen nappal, amikor világra jött. Egy tetoválásnak van persze művészi értéke is, nekem mégis a jelentéstartalma a legfontosabb.

marcival02.jpg

Feleségem, Dóri közbenjárásának hála, nemrégiben egy csodaszép Nap-Hold mandalával gazdagodtunk. A mandala a szanszkrit nyelvből származik, jelentése: kör, ív, körszelet vagy korong, de az elmével is kapcsolatban áll (manas jelentése elme). A Nap és Hold szimbólum erősíti a női és férfi energia egyensúlyát, a harmóniát, összetartozást, közös fejlődést, a kettő határán húzódó krómszál szimbolizálja Marcit. Egészen csodálatos kivitelezés:

mandala01.jpg

 mandala03.jpg

mandala02.jpg

mandala04.jpg

A körívek mintázata – mint ahogy férfi és nő is – különbözik, leszámítva a szív ívet: az közös, és hát valóban, az erősebb nem is lehet mélyen érző, nagy szívvel! Pár napja van csak nálunk, de sokat nézegetjük ezt a mandalát, sokszor Marci is ráfeledkezik.
marci_es_a_mandala.jpg

Vajon Ő is látni véli a DNS röntgendiffrakciós képében a mandalánkat?
dns_rontgendiffrakcio.jpg

Vajon Ő is elgondolkozott már azon, miképp fonják a Párkák a közös fonalunkat? És hogy a DNS füst szerűen gomolygó szálainak szövedéke milyen szép és titokzatos életet is tartogat számunkra…?

dns-fust.jpg

Vélhetően még nem gondolkozott ezeken, de talán még rá is ér.

„Az élet, a vér öröklődése bonyolultabb kérdés az eddig föltételezettnél, pedig korábban sem gondolták a gének továbbélését primitív folyamatnak. Nem véletlen, hogy az apaság, a földön tapasztalható örömök között, ez idáig úgy tűnik, a legnagyobb.” (Grecsó Krisztián)

Szólj hozzá!

Címkék: tetoválás apaság mandala RNDentist apa-lét

A bejegyzés trackback címe:

https://rndentist.blog.hu/api/trackback/id/tr4416784860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása