HTML

RND szemével a világ

A világ egy fogorvos szemével.

Friss topikok

Címkék

Ádám Veronika (1) AIDS (1) AIDS Világnap (1) Alfred Nobel (1) Angyal Miklós (1) Anima Musicae (1) apa-lét (1) apaság (1) aranyfog (1) Bach (4) Balázs János (5) baleset (1) Bartók (1) Batthyány Lajos Gimnázium (1) Beethoven (1) Bereményi Géza (1) betétdíj (1) Blaha Lujza tér (1) bor (1) bornyitó (1) Brasnyó Antal (1) Bruno Monsaingeon (1) busz (2) buszsofőr (2) Chopin (4) Confabula (7) COVID-19 (1) csak egy szippantás (1) Cserfő Jazzland (1) csillagászat (1) Cziffra (3) Dés László (1) Devecser (1) Diane Odell (1) Dr. Jakab Ferenc (1) DVI (1) dvihungary (1) dvitraining (1) ellenőr (1) emlékkoncert (1) endodoncia (1) filmklub (1) fogászat (2) fogorvos (6) Gerner András (1) Glenn Gould (4) Godowsky (2) Goldberg-variációk (3) grumpy cat (1) Gyurcsány Ferenc (1) Hableány (1) Hableány-katasztrófa (1) Hajnali Kosarasok (1) halloween (1) halottak napja (1) hangverseny (1) Helsinki (1) HIV (1) Horowitz (1) igazságügyi fogorvostan (1) improvizáció (1) International Jazz Day (1) ittas (1) Jan Boubli (1) járványos gyermekbénulás (4) Jelszó (1) Johann Sebastian Bach (1) Jude Law (1) Justin Bieber (1) kacat (1) Karácsony (2) katasztrófa (1) Kocsis Zoltán (1) köhögés (1) Koltai Róbert (1) könyv (1) koronavírus (4) Krasznai Tünde (2) Lajkó Félix (2) Last Message (1) Leeuwenhoek (1) Letenye Média (1) Liszt (2) mandala (1) Martin (1) mikroszkóp (1) Müpa (2) Nagykanizsa (3) Nagy utazás (1) Nemzetközi Jazznap (1) Neumann Béla (1) Neumann Pince (1) ne légy áldozat (1) Nobel-díj (1) október 23. (1) orvosi kémia (1) őszödi beszéd (1) Pálffy (1) panasz (2) Parlament (2) Philadelphia (1) Pierre (1) Planmeca (1) póker (1) polio (4) Presser Gábor (1) PTE ÁOK (1) Rachmanyinov (2) Radánovics-Nagy (20) Ránki Dezső (1) reszkessetek betörők (1) RNDentist (12) Rost Andrea (1) Sabin (4) Salk (4) Sanitaria Kft. (1) Schiff András (1) Sose halunk meg (1) Sri Lanka (1) Stropko (1) Sviatoslav Richter (3) szájápolás (1) szájterpesz (1) Szebenyi Mária (1) szinesztézia (1) Szkrjabin (1) szólásszabadság (1) Telekom reklám (1) tetoválás (1) Tiborcz Iván (1) tízparancsolat (1) Tom Hanks (1) toxikológia (1) Transzcenens etűdök (1) tudománytörténet (4) vakcina (3) Varnus Xavér (1) Villánykövesd (1) Vladimir de Pachmann (1) vörösiszap (1) Vukán György (4) Weiner László (1) X-Faktor (2) Zacher Gábor (1) Zala Volán (2) Zeneakadémia (4) Zimány Linda (1) ZongOpera (1) Zongoramesék (11) Címkefelhő

Hasonlóságok és különbségek a járványos gyermekbénulás és a koronavírus között – avagy a poliovírus eradikálására tett kísérlet története (I. rész)

2020.04.11. 19:53 RNDentist

Mielőtt felvételt nyertem volna az orvosegyetemre, 2006-ban egy évig a PTE Természettudományi Karán voltam biológia szakos diák. Szeretettel gondolok vissza arra az időszakra. Kiváló oktatóim közül ezúttal Dr. Jakab Ferencet emelném ki, akitől virológiát hallgattam – és aki jelenleg a kormány által életre hívott koronavírus kutatócsoport vezetője. Világéletemben nagyon érdekelt a tudománytörténet, és imádtam, hogy élménydús előadásaiban mindig beszélt ezekről az aspektusokról is. Később egy beadandó házi dolgozat formájában foglaltam össze a járványos gyermekbénulás történetét – ezt leporolva ollóztam össze és aktualizáltam most néhány részletet.

A világsajtó gyötrelmesen hosszú hetek óta a koronavírus járványtól hangos, amely két vállra fektette az egész világot. A modern kor felgyorsult ritmusa és szociokulturális sajátosságai mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a vírus ennyire rapid módon és ennyire széles körben elterjedjen, de a pandémia – vagyis valamely fertőző betegség okozta olyan járvány, amely nagyon nagy terület populációját fertőzi meg – korántsem egy új keletű dolog. Elég, ha az öreg kontinens pestisjárványaira gondolunk, amelyek közül a XIV. század közepén tomboló például konkrétan lefelezte Európa lakosságát. Ugyanígy rendkívül pusztítók voltak azok a tömeges megbetegedések, amelyek a rettegett fekete himlő, a lepra vagy éppen a kolera számlájára voltak írhatók. A XX. század első felében dúló spanyolnátha több emberéletet követelt Európában, mint az I. világháború, de nem sokat váratott magára az a kór sem, amelyről ez az írás született. Ma már csak kevesen élnek az 1950-es években egész Európán végig söprő polio-járványok betegeiből. Ezen emberek imbolygó, esetlen mozgása máig tanú arra, hogy micsoda szenvedéseket kell kiállnia valakinek, ha nem oltják be időben a vírusos gyermekbénulás ellen.

Míg a mostani koronavírus járvány elsősorban az idős, legyengült szervezetekre veszélyes, addig a poliomielitisz a leginkább kiszolgáltatott fiatal generáció soraiból szedte (és sajnos szedi a mai napig) áldozatait.
Mindkettő esetében vírusfertőzés okozza a betegséget, amely végső soron fulladásos halálhoz vezethet – igaz, előbbi esetén az interstitialis tüdőgyulladás, utóbbinál a légzőizmok bénulása tehető felelőssé érte.
Mindkettő esetében a vakcinafejlesztéstől várható hathatós áttörés; egyfajta tudománytörténeti érdekességként szolgálhat az, hogy több mint 60 év elteltével mindez miképpen fog majd zajlani a koronavírus esetében. Vajon vannak-e olyan párhuzamok, amelyek mentén a történelem ismételni fogja önmagát…?

polio_boritokep.jpg

Noha a XX. század elején már biztosított volt a vakcinagyártás technikai háttere, és számos betegséget meg is fékeztek, a polio nem adta meg magát. Ennek oka részint maga a vírus komplexitása volt, részint pedig a tudósok kórokozókról kialakult különböző nézeteinek összekülönbözése. Ne feledjük, az ’50-es évektől kezdődően már „a nemzetközi helyzet egyre fokozódott”, a hidegháborús időszakot átszőtte a szuperhatalmak közötti rivalizálás, amely a fegyverkezési- és űrverseny mellett a tudományban is tetten érhető volt – és a mi történetünk kapcsán a Salk-Sabin ellentétben csúcsosodott ki.
De ne szaladjunk ennyire előre!

szoborcsoport02.jpg

Az Egyesült Államokbeli Georgiában (Warm Springs) található az a márványfalon függő bronz szobor-együttest, amely a Nemzetközi Gyermekbénulás Alapítvány alapításának huszadik évfordulója alkalmára készült, s amely a poliomyelitis elleni küzdelem oszlopos tagjainak állít emléket. A mű, amelyet 1958. január 2-án avattak fel, Edmond Romulus Amateis munkája. A szoborcsoport 17 embert örökít meg, amelyből az első 15 (ebből egy nő) tudósként vett részt a vírusos gyermekbénulás legyűrésében. A sort Franklin Delano Roosevelt elnök (aki maga is érintett volt a betegségben) és Basil O’Connor portréja zárja. Az avatási ünnepségen jelen volt maga a szobrász és az összes akkor élő tudós, aki a műemléken szerepel és Roosevelt özvegye, Anna Eleanor Roosevelt is.

szoborcsoport01.jpg

Írásom legközelebbi részében bemutatom, az első ókori említés óta eltelt időszak alatt milyen események vezettek el a járványos gyermekbénulás elleni biztonságos és működő vakcina kifejlesztéséhez? Miként befolyásolta ezt a folyamatot a politika és egyéb háttérhatalmak?

Szólj hozzá!

Címkék: vakcina tudománytörténet polio járványos gyermekbénulás Radánovics-Nagy RNDentist koronavírus Salk Sabin Dr. Jakab Ferenc

A bejegyzés trackback címe:

https://rndentist.blog.hu/api/trackback/id/tr7315606028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása