HTML

RND szemével a világ

A világ egy fogorvos szemével.

Friss topikok

Címkék

Ádám Veronika (1) AIDS (1) AIDS Világnap (1) Alfred Nobel (1) Angyal Miklós (1) Anima Musicae (1) apa-lét (1) apaság (1) aranyfog (1) Bach (4) Balázs János (5) baleset (1) Bartók (1) Batthyány Lajos Gimnázium (1) Beethoven (1) Bereményi Géza (1) betétdíj (1) Blaha Lujza tér (1) bor (1) bornyitó (1) Brasnyó Antal (1) Bruno Monsaingeon (1) busz (2) buszsofőr (2) Chopin (4) Confabula (7) COVID-19 (1) csak egy szippantás (1) Cserfő Jazzland (1) csillagászat (1) Cziffra (3) Dés László (1) Devecser (1) Diane Odell (1) Dr. Jakab Ferenc (1) DVI (1) dvihungary (1) dvitraining (1) ellenőr (1) emlékkoncert (1) endodoncia (1) filmklub (1) fogászat (2) fogorvos (6) Gerner András (1) Glenn Gould (4) Godowsky (2) Goldberg-variációk (3) grumpy cat (1) Gyurcsány Ferenc (1) Hableány (1) Hableány-katasztrófa (1) Hajnali Kosarasok (1) halloween (1) halottak napja (1) hangverseny (1) Helsinki (1) HIV (1) Horowitz (1) igazságügyi fogorvostan (1) improvizáció (1) International Jazz Day (1) ittas (1) Jan Boubli (1) járványos gyermekbénulás (4) Jelszó (1) Johann Sebastian Bach (1) Jude Law (1) Justin Bieber (1) kacat (1) Karácsony (2) katasztrófa (1) Kocsis Zoltán (1) köhögés (1) Koltai Róbert (1) könyv (1) koronavírus (4) Krasznai Tünde (2) Lajkó Félix (2) Last Message (1) Leeuwenhoek (1) Letenye Média (1) Liszt (2) mandala (1) Martin (1) mikroszkóp (1) Müpa (2) Nagykanizsa (3) Nagy utazás (1) Nemzetközi Jazznap (1) Neumann Béla (1) Neumann Pince (1) ne légy áldozat (1) Nobel-díj (1) október 23. (1) orvosi kémia (1) őszödi beszéd (1) Pálffy (1) panasz (2) Parlament (2) Philadelphia (1) Pierre (1) Planmeca (1) póker (1) polio (4) Presser Gábor (1) PTE ÁOK (1) Rachmanyinov (2) Radánovics-Nagy (20) Ránki Dezső (1) reszkessetek betörők (1) RNDentist (12) Rost Andrea (1) Sabin (4) Salk (4) Sanitaria Kft. (1) Schiff András (1) Sose halunk meg (1) Sri Lanka (1) Stropko (1) Sviatoslav Richter (3) szájápolás (1) szájterpesz (1) Szebenyi Mária (1) szinesztézia (1) Szkrjabin (1) szólásszabadság (1) Telekom reklám (1) tetoválás (1) Tiborcz Iván (1) tízparancsolat (1) Tom Hanks (1) toxikológia (1) Transzcenens etűdök (1) tudománytörténet (4) vakcina (3) Varnus Xavér (1) Villánykövesd (1) Vladimir de Pachmann (1) vörösiszap (1) Vukán György (4) Weiner László (1) X-Faktor (2) Zacher Gábor (1) Zala Volán (2) Zeneakadémia (4) Zimány Linda (1) ZongOpera (1) Zongoramesék (11) Címkefelhő

Ha kérditek idehaza: Na, milyen volt Helsinki? – Ha-ha-ha!

2022.12.17. 22:38 RNDentist

Szauna, oktatás módszertan, vodka és persze a Mikulás – néhány dolog, amire egyből asszociálhatunk, ha a finnek szóba kerülnek. Anyai nagyapám bátyja – nyugodtan mondhatom – világhírű finn-ugor nyelvész professzor volt, aki 1974-től nyugdíjba vonulásáig a Bécsi Egyetem Finnugor Intézetének rendes egyetemi tanáraként főleg a permi (különösen a zürjén) és az obi-ugor nyelveket kutatta. A finn-magyar nyelvrokonságra mostanság egyesek divatosan csak legyintenek. Akárhogyan is, a hasonlóságok vagy éppen a különbségek miatt lelkesen vártam az utazást Helsinkibe, ahová a Planmeca gyárba tervezett látogatásra és szakmai továbbképzésre a cég hazai disztribútora, Görbe Ferenc invitált, a Sanitaria Kft. képviseletében.

radanovics-nagy_planmeca01.jpg

A Planmeca céget Heikki Kyöstilä alapította 1971-ben. Kezdetben orvosi ülő alkalmatosságokat és műszertároló kis szekrényeket gyártottak, de igen hamar bővült a portfólió és a volumen is: a '80-as évektől már piacon voltak mikroprocesszor vezérelte fogászati kezelőegységgel és panoráma röntgen készülékkel is. Ugyanebben az időszakban kezdtek együttműködni fejlesztés terén a Helsinki Egyetemmel – ma már több mint 300 fogorvosi képzőhellyel állnak partneri kapcsolatban világszerte, köztük a Semmelweis Egyetemmel is.

radanovics-nagy_planmeca02.JPG

Kétség kívül Kyöstilä úr gazdag ember, 2017-ben az első finn Forbes Magazin címlapján szerepelt – ezért volt számomra nem kis meglepetés, amikor a gyáron belüli egészen személyes környezetébe invitált bennünket, a csoport minden egyes tagját kézfogással köszöntötte, és elmondta, hogy mennyire örül, hogy ott vagyunk. Rendkívül jól eső érzés volt az a figyelmes gesztus is, hogy a több emeletes gyáróriás főbejárata felett a finn nemzeti lobogó mellett hazánkét is fújta a hideg sarki szél.

radanovics-nagy_planmeca02.jpg

Mert bár itthon sem volt az a banánrohasztó hőség, de Helsinkibe érkezésünkkor ott már beköszöntött a tél – az a fajta hóeséses tél, amilyen legutoljára talán a 2000-es évek elején volt itthon. Mikulás hazájában tehát jogosan kaphatta el az embert a Karácsony-váró életérzés.

radanovics-nagy_planmeca05.jpg

radanovics-nagy_planmeca06.jpg

Már a reptérre külön Planmeca-s busz jött értünk. Tényleg úgy éreztem magam, mint a Dream Team Barcelonában – tényleg már csak egy helikopter hiányzott volna, ami végig ott köröz felettünk minden buszutunk alkalmával. A finnek vendégszeretete és figyelmessége egészen egyedülálló volt.

radanovics-nagy_planmeca07.jpg

A Planmeca pionírnak számít a digitális fogászat terén: csúcsminőségben gyártanak 2D-s és 3D-s képalkotó berendezéseket (röntgeneket és CBCT-ket), száj- és arc szkennereket, 3D nyomtatókat és ún. CAD/CAM frézgépeket. PlanMed projektjük révén általános orvosi berendezéseket: ízületi CT és mammográfiás géppel is piacra léptek. A cég több mint 500 disztribútorával a világ 120 országában van jelen, 4.500 embert foglalkoztat, az éves forgalma kb. 1,2 milliárd €-ra rúg. És nem mellesleg 2023 januárjától egyesül – konkrétan megvették – a KaVo Dentallal, ami profiljában nagyon hasonló német székhelyű, 100 évnél is régebbi múlttal rendelkező vállalat.

radanovics-nagy_planmeca04.jpg

Egészen döbbenetes élmény volt végignézni a komplett gyártási munkafolyamatokat és előadásokat hallgatni az élvonalbeli fejlesztőktől. Végig követhettük, amint a nagyobb gépek alumíniumöntvény alkotóelemeit targonca nagyságú automatizált robotok hozzák és viszik az összeszerelő térben, majd egy speciális felületkezelésen esnek át, egészen addig, hogy a legkisebb processzor hol kerül bele, hogyan csomagolják, stb. Gyakorlatilag minden funkciót ellenőriznek, mielőtt a produktum a következő stációhoz érkezne.

radanovics-nagy_planmeca08.jpg

Éves a cég éves árbevételének (tehát nem hasznának!) 10%-át R&D-re, vagyis kutatás-fejlesztésre költi és óriási fókuszt helyeznek az edukációra – mint a finnek úgy általában. A két nap szakmai programjában a előadások mellett a gyakorlati képzésre is komoly hangsúlyt fektettek: minta szkennelést követően minden résztvevő digitálisan egyénileg megtervezhetett egy szóló restaurációt, majd azt egy CAD/CAM fréz gép segítségével – cca. 12 perc alatt – kifaraghatta.

radanovics-nagy_planmeca09.jpg

radanovics-nagy_planmeca10.jpg

radanovics-nagy_planmeca11.jpg

Helsinki és a Planmeca gyár fantasztikus élményt nyújtott és remek szakmai fejlődési lehetőség volt. Hálás köszönet a szervezésért és az invitálásért Görbe Ferinek!

radanovics-nagy_planmeca12.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Helsinki Radánovics-Nagy RNDentist Planmeca Sanitaria Kft.

A bejegyzés trackback címe:

https://rndentist.blog.hu/api/trackback/id/tr6218004808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása