HTML

RND szemével a világ

A világ egy fogorvos szemével.

Friss topikok

Címkék

Ádám Veronika (1) AIDS (1) AIDS Világnap (1) Alfred Nobel (1) Angyal Miklós (1) Anima Musicae (1) apa-lét (1) apaság (1) aranyfog (1) Bach (4) Balázs János (5) baleset (1) Bartók (1) Batthyány Lajos Gimnázium (1) Beethoven (1) Bereményi Géza (1) betétdíj (1) Blaha Lujza tér (1) bor (1) bornyitó (1) Brasnyó Antal (1) Bruno Monsaingeon (1) busz (2) buszsofőr (2) Chopin (4) Confabula (7) COVID-19 (1) csak egy szippantás (1) Cserfő Jazzland (1) csillagászat (1) Cziffra (3) Dés László (1) Devecser (1) Diane Odell (1) Dr. Jakab Ferenc (1) DVI (1) dvihungary (1) dvitraining (1) ellenőr (1) emlékkoncert (1) endodoncia (1) filmklub (1) fogászat (2) fogorvos (6) Gerner András (1) Glenn Gould (4) Godowsky (2) Goldberg-variációk (3) grumpy cat (1) Gyurcsány Ferenc (1) Hableány (1) Hableány-katasztrófa (1) Hajnali Kosarasok (1) halloween (1) halottak napja (1) hangverseny (1) Helsinki (1) HIV (1) Horowitz (1) igazságügyi fogorvostan (1) improvizáció (1) International Jazz Day (1) ittas (1) Jan Boubli (1) járványos gyermekbénulás (4) Jelszó (1) Johann Sebastian Bach (1) Jude Law (1) Justin Bieber (1) kacat (1) Karácsony (2) katasztrófa (1) Kocsis Zoltán (1) köhögés (1) Koltai Róbert (1) könyv (1) koronavírus (4) Krasznai Tünde (2) Lajkó Félix (2) Last Message (1) Leeuwenhoek (1) Letenye Média (1) Liszt (2) mandala (1) Martin (1) mikroszkóp (1) Müpa (2) Nagykanizsa (3) Nagy utazás (1) Nemzetközi Jazznap (1) Neumann Béla (1) Neumann Pince (1) ne légy áldozat (1) Nobel-díj (1) október 23. (1) orvosi kémia (1) őszödi beszéd (1) Pálffy (1) panasz (2) Parlament (2) Philadelphia (1) Pierre (1) Planmeca (1) póker (1) polio (4) Presser Gábor (1) PTE ÁOK (1) Rachmanyinov (2) Radánovics-Nagy (20) Ránki Dezső (1) reszkessetek betörők (1) RNDentist (12) Rost Andrea (1) Sabin (4) Salk (4) Sanitaria Kft. (1) Schiff András (1) Sose halunk meg (1) Sri Lanka (1) Stropko (1) Sviatoslav Richter (3) szájápolás (1) szájterpesz (1) Szebenyi Mária (1) szinesztézia (1) Szkrjabin (1) szólásszabadság (1) Telekom reklám (1) tetoválás (1) Tiborcz Iván (1) tízparancsolat (1) Tom Hanks (1) toxikológia (1) Transzcenens etűdök (1) tudománytörténet (4) vakcina (3) Varnus Xavér (1) Villánykövesd (1) Vladimir de Pachmann (1) vörösiszap (1) Vukán György (4) Weiner László (1) X-Faktor (2) Zacher Gábor (1) Zala Volán (2) Zeneakadémia (4) Zimány Linda (1) ZongOpera (1) Zongoramesék (11) Címkefelhő

BORT PRÉDIKÁLUNK - Szüret utáni könyvajánló

2013.11.17. 17:20 RNDentist

Quod potu peccas, ignoscere tibi noli, nam nullum crimen vini est, sed culpa bibenti. – Hogyha ittasan vétsz, ne bocsássál meg te magadnak, mert nem a bor a vétkes, hanem az bűnös ki megitta.” (Cato)

 

Bár manapság itthon egyeseknek inkább égetni dívik Radnóti összesét, mintsem olvasni, most mégis egy könyvet bátorkodom ajánlani azoknak, akik a sorok – miket beszélek, borok! – között is szoktak tallózni.

A magyar szőlőtermesztés és borgazdálkodás elmúlt 20-25 éve egyértelműen igazi sikertörténetnek mondható. Egyre szélesebb a hazai és a nemzetközi fogyasztói réteg, ezzel párhuzamosan pedig egyre komolyabb borgasztronómiai hálózat épül a megnövekedett kereslet kiszolgálásra. Sikk lett a borokról beszélni, a borokhoz érteni – és hogy kellően szakavatottra mívelhessük (ha már a szőlőt nem!) magunkat borkérdésben, mára széles irodalma is kerekedett e témának. A verseny pedig kiélezett és kvázi ciki, ha valaki közszereplő létére nem írt még könyvet a borokról és/vagy gasztronómiáról.

Pálffy István újságíró, műsorvezető (és 2010 óta országgyűlési képviselő) sem volt rest: több mint fél tucat könyvet ontott már magából, az Olvasók nagy örömére. Pálffy amellett, hogy abszolút autentikusnak mondható borfogyasztás témában, nem a magas lóról szól hozzánk, szánalmas, tudatlan, pitiáner laikusokhoz, hanem kézen fog bennünket, és – immár harmadik alkalommal – végigkalauzol az adott esztendő általa 100 legjobbnak ítélt magyar bor listáján.

Ne gondoljuk azonban, hogy szimplán egy piajegyzékkel van dolgunk. Pálffy tudja, miről beszél, hiszen kétségünk sem lehet afelől, hogy a széles palettájú lajstrom minden palackját lemustrálta az utolsó cseppig. De hát, éppen ettől hiteles!

A legújabb kiadás a korábbi köteteket folytatva a szerző 100 kedvenc magyar borát mutatja be, 4 árkategóriában. Mert bizony, van jó, iható, szőlőből(!) készült magyar bor 1000 Ft alatt is, csak meg kell találni a polcon. Ebben is segítség a kötet, na meg abban is, hogy melyik bor alkalmas fröccsnek vagy ajándékba, melyiket igyuk magyaros ételekhez vagy vasárnapi ebédhez, melyikkel állítsunk be egy baráti beszélgetésre, és melyikkel lehet jó eséllyel csajozni” – olvashatjuk a kötet fülszövegében.

Pálffy.jpg

Meg is örültem, amikor a napokban az egyik hazai áruházlánc (anélkül, hogy nevesíteném a CBA-t) polcáról kacsintott rám a hetykén keresztbevetett karokkal a diadalittas Pálffy, könyve borítójáról. Az igazi boldogság persze mégiscsak az volt, hogy a kiadvány – valamilyen oknál fogva – közel 90%-os (!) kedvezménnyel kereste gazdáját. A szemrevaló nyomdai kivitelezésű könyv a Kulinária Kiadó gondozásában illetve a fent meg nem nevezett hazai áruházlánc támogatásával született meg. Morfondíroztam egy sort, vajon lehet-e bármiféle köze ennek a példátlanul nagy árzuhanásnak az elmúlt hét eseményeihez?

Nem szükséges különösebben agyonmagyarázni a látottakat; azt sem, amint Pálffy távozása után honatya társai félreérthetetlen gesztikulációval imitálják az apró kézmozdulatot, amellyel a snapszot a garattájra szokás juttatni. Az incidenst követően természetesen tagadta, hogy ittas lett volna a Parlamentben, mi több, rágalmazás és becsületsértés miatt mindenkit beperel, aki ezt állítja. Kérdés persze, hogy tisztában van-e az alkoholos befolyásoltság lépcsőivel, ti. azzal, hogy az „ittasság” mint olyan 0,8–1,5 ezrelékes véralkoholszintet jelent. Addig azonban két stádiumon is túl kell esni (túl kell inni); ezek Tények:

„0,30–0,50 ezrelék között: mozdulatok összhangjának gyengülése, könnyű egyensúly problémák, fokozódó jókedv, bírálat hanyatlása következik be.

0,50–0,70 ezrelék között: mozdulatok hatékonyságának gyengülése, reflexek lassulása, izgatottság és bőbeszédűség valamint önuralom gyengülés, a saját képességek téves megítélése, ami téves helyzetfelmérést eredményez.” – Ez tehát még nem ittasság és nincs is semmi okunk azt feltételezni, hogy Pálffy István a felvételen ittas lett volna! Ezreléke válogatja…

Nincs tehát okunk azt sem feltételezni, hogy alig pár nappal a parlamenti incidens után az áruház egyfajta „hitelvesztés” sugallata miatt árazta volna le közel 90%-kal Pálffy – hogyhogy nem – borokról szóló könyvét… Egyébiránt a könyv mint szellemi termék védelmében (amely ugyanis kis hazánkban különösképpen védelemre szorul) elmondható, hogy nem érdektelen olvasmány – a Szerző pontoz, leírást ad és persze tanácsokat: szervírozásról, kóstolásról, fogyasztásról.

És hogy ittas volt-e az Országházban? Vélhetően sosem tudjuk meg. Bárhogy’ legyen is, furcsa is volna, hogy valaki Magyarország majd’ összes borvidékét beborangolva veti papírra pincetapasztalatait, mi pedig pálcát törnénk a feje felett azért, mert olykor-olykor leellenőrzi magát, hogy valóban igazat írt-e az adott nedűről. Mint ahogy – az írás elejére visszautalva – lehet, hogy azért gyújtották fel a Radnóti-kötetet, mert fáztak a nagy hidegben, és lehet, hogy Pálffy is csak azért ivott, mert szomjas volt. Igaz, saját bevallása szerint – ha csak teheti – a Balaton vizét issza – de akkor miért a borokról prédikál…?

„Az újítások mellett Pálffy István számára a legfontosabb érték megmaradt: ez továbbra is az elkötelezetlen borkalauz.” – Jó olvasást kívánok, Jó estét Magyarország!

 

És ha esetleg bárkiben kételyek és kérdések maradtak volna, tekintse meg az alábbi összeállítást, és egy percig se gyötörje esetleg azon gondolat rémképe, hogy a mi politikai elitünk, a mi honatyáink bármilyen téren is alulmaradnának a kiélezett nemzetközi megmérettetés talaján – illetve talajvesztésén:

Szólj hozzá!

Címkék: könyv bor ittas Parlament Pálffy

A bejegyzés trackback címe:

https://rndentist.blog.hu/api/trackback/id/tr765639319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása